امانوئل ماکرون و دونالد ترامپ، ۶ ژوئن در فرانسه دربارۀ ایران با یکدیگر گفتگو میکنند
رادیوفرانسه: امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و دونالد ترامپ همتای آمریکائی او فردا پنجشنبه ۱۶ خرداد/ ۶ ژوئن، در شهر «کان» در شمال فرانسه با یکدیگر دیدار و دربارۀ ایران با هم گفتگو میکنند. رئیس جمهوری آمریکا که برای شرکت در مراسم هفتاد و پنجمین سالگرد پیاده شدن نیروهای متفقین در نُرماندی، فردا به فرانسه میآید، پیش از ظهر در فرمانداری «کالوَدُس» بر اساس برنامۀ پیش بینی شده دیداری ٢ ساعته با امانوئل ماکرون خواهد داشت و ناهار میهمان همتای فرانسوی خود خواهد بود. بگفتۀ کاخ الیزه، مناسبات تجاری و بویژه ایران موضوعات اصلی گفتگو میان رهبران دو کشور را تشکیل خواهد داد.
دیدار میان امانوئل ماکرون و دونالد ترامپ، هرگز بدون گفتگو در بارۀ ایران نگذشته است. اگر تلاش رئیس جمهوری فرانسه در نخستین دیدارها برحذر داشتن همتای آمریکائی خود از ترک برجام بود، کوشش او اینک، بگفتۀ الیزه، بر این استوار است که رئیس جمهوری آمریکا را به تدارک تمهیداتی تشویقکننده برای ایران وادارد.
این چنین رئیس جمهوری فرانسه فردا از همتای آمریکائی خود خواهد خواست «رویکرد حداکثر فشار» را با «تدوین یک راهبرد سیاسی» سازنده همراه سازد. از نظر فرانسه چنین راهبردی باید «هم به نگرانیهای مشروع» دربارۀ «برنامۀ موشکی ایران و دخالتهای منطقهای این کشور» پاسخ گوید و هم از «یک رویاروئی خصمانه» بپرهیزد.
اگر فرانسه نیز به ضرورت گفتگو دربارۀ فعالیتهای بالیستیک و سیاست گسترش نفوذ منطقهای ایران اذعان دارد، اما بر ضرورت برخورداری این کشور از امتیازات پیشبینیشده در برجام نیز تأکید میکند.
مهمترین این امتیازات برای ایران گسترش داد وستد خارجی است که با تحریمهای شدید آمریکا روبروست. اتحادیۀ اروپا و بویژه سه کشور فرانسه، انگلستان و آلمان، به منظور تسهیل مبادلات تجاری با ایران بدون استفاده از دلار، به ایجاد یک «ابزار حمایت از مبادلات تجاری ـ اینستکس» دست زدهاند. ایجاد این سامانۀ که به دلیل تحریم نفت ایران هنوز به مرحلۀ بهرهبرداری نرسیده، مورد انتقاد و ناخشنودی آمریکا قرار دارد و این کشور خواستار پرهیز از تکمیل و براه انداختن آنست.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه تأکید میکند که این کشور و متحدان آن در اروپا «تلاش خود را برای به نتیجه رساندن و اجرائی کردن این سامانه دنبال میکنند».
بگفتۀ کاخ الیزه هدف از این تلاشها «براه انداختن عملی این ساز وکار و گسترش آن به دیگر طرفین اروپائی، به منظور ازسرگیری مبادلات تجاری میان اروپا و ایران» است.
کارشناسان روابط بازرگانی بینالمللی نسبت به عملی شدن این هدف ابراز بدبینی میکنند، زیرا حتی اگر پایههای حقوقی و تشکیلات مدیریتی و اداری این سامانه از سوی مقامات دولتی فراهم آید، شرکتهای خصوصی به دلیل نگرانی از مجازاتهای آمریکا حاضر به خرید نفت ایران نیستند. اگر این خرید انجام نگیرد، درآمد لازم برای انجام دیگر مبادلات تأمین نخواهد شد و این سامانه کارکرد خود را از دست خواهد داد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.