23.07.2019

رمزگشایی از فساد اقتصادی اصلاح‌طلب ، اصول‌گرا و سپاه در مدیریت شهری شیراز

ایران وایر: احمد رضا دستغیب که در نخستین جلسه شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان فارس پس از دستگیری مهدی حاجتی به نائب رئیسی این نهاد انتخاب شد، در دوره‌های ششم و هشتم مجلس هم نمایندگی اصلاح طلبان را بر عهده داشت

در مدت انتقال مهدی حاجتی نماینده شورای شهر شیراز به زندان رمزگشایی می‌شود؛ با ورود سپاه، دست‌های آیت‌الله دستغیب برای تیشه‌زدن به ریشه بافت تاریخی شیراز بازتر شده بود.
«محمد شعبانی»، مدیر پیشین سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز که به دنبال دستگیری‌ سال گذشته‌اش توسط «سپاه فجر» استان فارس، تحت فشار شدید نهادهای امنیتی قرار گرفته بود، چند ماهی است ایران را ترک کرده و در استانبول ترکیه ساکن است.

او در گفت وگو با «ایران وایر»، دلیل اصلی بازداشت خود را نه انتشار بنرهای موسوم به«بنر اسرائیلی» در سطح شهر شیراز، که اقدامات متفاوت فرهنگی‌اش در طول مدت کوتاه به دست گرفتن مقام روابط عمومی سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری شیراز می‌داند.

شعبانی رابطه‌ای نزدیک و دوستانه هم با «مهدی حاجتی» عضو زندانی شورای شهر شیراز دارد.او، حاجتی را هم مانند خودش، گرفتار در یک پرونده سازی، این بار به نام دفاع از شهروندان بهائی می‌داند اما مدعی است که دلیل اصلی پرونده‌سازی‌ها علیه او، مبارزه‌اش با تخریب بافت تاریخی شهر، تغییر کاربری غیر قانونی باغات و البته انتقاد از ساخت سد «تنگه سرخ» بوده است.

مهدی حاجتی سال گذشته و بعد از یک توییت در حمایت از همشهریان بهایی خود که در بازداشت بودند، به دو سال حبس تعزیری محکوم شد. او از ماه گذشته برای اجرای این حکم به زندان رفت.

تغییر هویت شیراز از از بافت «باستانی و ملی» به «مذهبی»، از دغدغه‌هایی بود که طی این سال‌ها بارها از سوی آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی مطرح شده بود. روند تخریب بافت قدیمی شیراز بخصوص در اطراف حرم «شاه چراغ»، از سال ۱۳۷۵ و با آغاز طرح «بین الحرمین» برای وصل کردن دو حرم شاه چراغ و بارگاه «سید علاء الدین حسین»، فرزند امام هفتم شیعیان آغاز شد.

سخنرانی معروف رهبر جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۷ مبنی بر ضرورت تبدیل شیراز به «مرکزیت سومین حرم اهل بیت» در ایران بعد از مشهد و قم، گام نخست ایجاد یک مافیای سیاسی و اقتصادی حول این پروژه عظیم بود.

به گفته محمد شعبانی، مدیر پیشین روابط عمومی سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز سال ۱۳۸۹ وزارت کشور، طرح جامع گسترش حرم را که بخش بزرگی از آن درست در میانه بافت تاریخی قرار دارد، بدون اشاره به ضرورت کسب مجوز از سازمان میراث فرهنگی به تصویب می‌رساند.

محمد شعبانی می‌گوید: «آیت‌الله اسدالله ایمانی، امام جمعه وقت شیراز به همراه آیت‌الله دستغیب تولیت شاه چراغ پیشنهاد تشکیل هیأت امناء برای این مکان مذهبی را برای آیت‌الله‌ خامنه‌ای بردند و او هم پیشنهادشان را قبول کرد. پیشنهاد اختصاص بودجه صد میلیارد تومانی از محل صندوق ذخیره ارزی در همان زمان از سوی امام جمعه وقت، ارائه شد.»

اما هزینه‌هایی که این امام جمعه برای طرح خود در نظر گرفته بود به همین بودجه یکصد میلیارد تومانی خلاصه نشد: «وام شش میلیون تومانی برای پایان‌نامه‌هایی که با موضوع شاه چراغ نوشته می‌شوند و تعیین جایزه برای مسابقه وبلاگ نویسی شاه چراغ، از اولین زمینه سازی‌های به اصطلاح فرهنگی، برای توسعه فضای حرم در بافت تاریخی شیراز بود. همین‌طور احداث چندین هتل، رستوران و آپارتمان هم در این فضای ۵۷ هکتاری در نتیجه مذاکرات آیت‌الله اسدالله ایمانی با رهبر جمهوری اسلامی بود. یادم هست که همان زمان یکی از اساتید معماری می‌گفت که این پروژه بیشتر شبیه پروژه توسعه مسجدالنبی در عربستان است. در آن جا هم به بهانه توسعه مسجد، مکان های تاریخی از جمله قبرستان بقیع تخریب، و به جای آن‌ها در طول مسیر مسجد، انواع مجتمع‌های تجاری بنا شد.»

آیت‌الله خامنه‌ای، سال ۱۳۹۲ طی حکمی «آیت الله علی‌اصغر دستغیب» را جانشین «حجت‌الاسلام محمدمهدی دستغیب»، در تولیت شاه چراغ کرد. در همین حکم، رهبر جمهوری اسلامی، از «اهتمام بیشتر» تولیت جدید برای «سومین حرم اهل بیت» نوشته بود.

سال ۱۳۹۷ آیت‌الله علی‌اصغر دستغیب، تولیت حرم شاه چراغ، در دیدار با فرماندهان سپاه فجر شیراز، مدیریت پروژه توسعه این حرم را به این قرارگاه سپرد. این پروژه در محدوده بافت تاریخی شهر قرار گرفته که چندین خانه تاریخی در مسیر آن واقع است.

اعتراض گاه‌و‌بی‌گاه فعالان فرهنگی و دانشجویی به روند سریع تخریب بافت تاریخی شیراز توسط استانداری و شهرداری و دلیل اصلی تبدیل شدن سپاه به بازوی اجرایی آن بود.

محمد شعبانی می‌گوید:«بعد از حدود شش سال کش‌و‌قوس در رابطه با پروژه توسعه حرم، باید نهادی وارد کار می‌شد که دیگر هیچ سازمان دیگری مانند سازمان میراث فرهنگی شهرداری، نهادهای مدنی و مردم نتوانند در مقابل حرف و عملش مقاومت کنند. خب چه نهادی بهتر و قوی‌تر از سپاه پاسداران؟ آن‌ها هم پول کافی برای اجرای پروژه داشتند، هم زوری که بتوانند با استفاده از آن قانون را دور بزند. تا قبل از آن وارد شدن سپاه هم، فعالان مدنی که به اجرای این طرح انتقاداتی داشتند مورد آزار سپاه قرار می‌گرفتند. حالا تصور کنید که مجری این طرح خود سپاه پاسداران شده باشد.»

رمز تنهایی مهدی حاجتی

این جاست که از درد دل‌های نزدیکان‌ مهدی حاجتی به خاطر سکوت دوستان، در مدت انتقال این نماینده شورای شهر شیراز به زندان رمزگشایی می‌شود؛ با ورود سپاه، دست‌های آیت‌الله دستغیب برای تیشه‌زدن به ریشه بافت تاریخی شیراز بازتر شده بود.

به گفته محمد شعبانی، مدیر سابق روابط عمومی سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز: «هنوز هم بسیاری از مدیران شهرداری با فشار سپاه و آیت‌الله  دستغیب انتخاب می‌شوند.  گزینه قبلی شورای شهر، برای شهرداری آقای حمید معافیان بود که سپاه با فشار به تک تک اعضای شورا، زمینه حذف او را فراهم کرد. شهردار فعلی، حیدر اسکندرپور  که اصلاح طلب است هم باز با فشار تولیت شاه چراغ به این جایگاه رسید. آقای معافیان با این که رأی اکثریت اعضای شورا را گرفت ولی به بهانه دو ماه بازداشت در اعتراضات پس از انتخابات سال ۸۸ شهردار نشد.»

به گفته محمد شعبانی، حتی  قائم مقام شهردار شیراز یعنی «اسماعیل ارزانی» هم از نزدیکان دستغیب است: «شهرداران منطقه هشت شیراز، که بخش بزرگی از بافت قدیمی در آن قرار دارد، همیشه با نظر دستغیب تعیین می‌شوند.»

او از «هادی شهدوست»، شهردار پیشین این منطقه نام می‌برد که با فشار تولیت شاه چراغ، از زمان شهردار قبلی تا ماه گذشته بر سر کار بود: «تمام مجوزها برای تخریب و ساخت و ساز در منظقه هشت شیراز باید با چراغ سبز دستغیب صادر شود.»

از سویی دیگر بنا به گفته محمد شعبانی، اعضای اصلاح طلب شورای شهر نیز یا مثل احمد رضا دستغیب، از نزدیکان (برادر زاده) آیت الله دستغیب هستند، یا مثل «سولماز دهقانی»، منشی اول شورا و از فعالان ستاد انتخاباتی حسن روحانی به حساب می‌آیند. خانم دهقانی همسرش هم‌زمان کارمند شهرداری و مشاور استاندار است. پس آن‌ها قاعدتا صلاح نمی‌داند به بازداشت همکار خود اعتراض کنند. از سویی دیگر «عبدالرزاق موسوی»، نایب  رئیس شورا، با تهدید سپاه فجر و برای حفظ پایگاه قدرت اصلاح طلبان، از همراهی با حاجتی سر باز می‌زنند. در مجموع تقریباً همه اعضای این شورا جز دو سه نفر، یا با تهدید به پرونده سازی مثل مهدی حاجتی، یا با گرفتن سهم از سفره پر برکت تخریب شهرداری و تولیت حرم شاه چراغ، از پیگیری وضعیت مهدی حاجتی خودداری می‌کنند.

او می‌گوید: «شما به درگیری لفظی چند ماه پیش خانم دهقانی و قاسم مقیمی، نماینده شورا در کمیسیون ماده صد که نگاه کنید، می‌توانید گوشه‌ای از دعوای نمایندگان بر سر انتصابات شهرداری را متوجه شوید.»

مدیر پیشین روابط عمومی سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز در ادامه می‌گوید:«حاجات‌نیا از حامیان «علی ناصری» یکی از اعضای اصلاح طلب شورای شهر است. شهردار، به او حق السکوت می‌دهد. نکته این جاست که حاجات نیا به عنوان شهردار منطقه سه شهر شیراز، املاک زیادی در همین منطقه دارد و البته یک مرکز سلامت روان با میلیاردها تومان هزینه هم در این منطقه بنا کرده است.»

محمد شعبانی ادعا می‌‌کند که این پیگیری منافع شخصی در شورا، نه اصولگرا می‌شناسد و نه اصلاح‌طلب. به صورت نمونه، «محمد تقی تذروی»،  عضو پیشین شورا و نماینده آن در کمیسیون ماده صد، فرمانده سپاه محمد رسول الله و از اصولگراهای شناخته شده بود.» شعبانی می‌گوید: «همه فعالان سیاسی شیراز می‌دانند، آقای تذروی که بعد از ماجرای بنر اسرائیلی پیشقراول جنجال‌سازی‌ها شده بود، بجز ویلای بزرگش در یک منطقه غیرقانونیِ، در شرکت‌های موسوم به شرکت‌های تفصیلی که بافت تاریخی شیراز را تخریب می‌کنند، نقش پر رنگی دارد.»

حلقه قم‌ آبادی‌ها

اصلاح طلبان در استان فارس و شهر شیراز، به «حلقه قم آبادی‌ها» هم مشهور هستند؛ حلقه‌ای که از «حمید معافیان» شهردار رد صلاحیت شده این شهر، تا شهردار فعلی که بیشترین روابط پشت پرده را با سپاه پاسداران دارد را دربر می‌گیرد. همه اعضای شورای شهر از جمله رییس آن یعنی «احمدرضا دستغیب»، بارها در دفاع از توسعه حرم شاه چراغ با مهدی حاجتی درگیر شده‌اند. مرتضی دستغیب، دبیر حزب کارگزاران استان فارس و عضو هیأت مدیره شرکت «صبا نفت» از پدرخوانده‌های دیگر این حلقه است که  باغ‌های زیادی هم در خیابان قصرالدشت شیراز دارد.

احمد رضا دستغیب که در نخستین جلسه شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان فارس پس از دستگیری مهدی حاجتی به نائب رئیسی این نهاد انتخاب شد، در دوره‌های ششم و هشتم مجلس هم نمایندگی اصلاح طلبان را بر عهده داشت و سابقه نطق تند علیه شورای نگهبان در دوران نمایندگی را هم در کارنامه خود دارد.

اما چرا به اصلاح طلبان استان فارس، حلقه قم آباد هم می‌گویند؟

محمد شعبانی مدیر پیشین روابط عمومی سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز به این سوال پاسخ می‌دهد: «قم‌آباد منطقه‌ای بسیار اعیانی در خیابان قصرالدشت شیراز است؛ منطقه‌ای با باغ‌های متعدد. در ماه‌های گذشته نام باغ‌های قصرالدشت را‌ از زبان مهدی حاجتی شنیدیم. اعتراض او ادامه روند تغییر کاربری این باغات بود که از زمان دولت محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات آغاز شد. آن زمان کاربری این باغات را به کاربری فرهنگی تغییر دادند. ولی اصلاح طلبان استان فارس، در آن‌ها مجتمع‌های مسکونی بسیار مجللی ساختند که امروز قیمت یک آپارتمان بسیار کوچک در این منطقه بیش از یک ملیارد تومان است. به همین دلیل، به بزرگان اصلاح طلب استان فارس، «حلقه قم آباد» گفته می‌شود. همه اعضای این حلقه البته ساکن این منطقه نیستند امّا جلسات آن‌ها  معمولاً در آن جا برگزار می‌شود.»

محمد شعبانی، در همین رابطه به صحبت‌های خصوصی اسکندرپور، شهردار شیراز در جمع مدیران شهرداری اشاره می‌کند:« شهردار در یکی از جلسات سال ۱۳۹۶ از عمق یافتن فساد در شهرداری انتقاد می‌کرد. او یک زن را مثال زد که به واسطه کار غیرقانونی در حوزه تغییر کاربری باغات، ماهانه سیصد میلیون تومان درآمد داشت.»

شعبانی نمی‌داند که آیا بعدها با این زن برخوردی شده است یا نه. اما مدعی می‌شود که  در قضیه تغییر کاربری باغات، سه نفر به عنوان مافیای تغییر کاربری باغات شیراز در شهرداری شناخته می‌شوند.

او از خانم «جنگانی» نزدیک به خانم «جمیله کریمی» نام می‌برد که او را به عنوان مادر خوانده‌های اصلاحات می‌شناسند. او سال گذشته هم ریاست دوره‌ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات فارس را بر عهده داشت.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates