یک روایت مستند از دو اعدام و اعترافات نمایشی
دویچهوله: بهمن احمدیامویی، روزنامهنگار و زندانی سیاسی سابق، از اعترافگیری اجباری و چگونگی اعدام دو تن از اعضای انجمن پادشاهی در سال ۸۸ پرده برداشته است. او میگوید به آنها قول داده بودند که پس از اعتراف نمایشی آزاد میشوند.
هشتم بهمن ۱۳۸۸، آرش رحمانیپور و محمدرضا علیزمانی، دو متهم به عضویت در “انجمن پادشاهی ایران” با حکم دادگاه انقلاب اعدام شدند. رحمانیپور ۱۹ سال داشت و علیزمانی ۳۷ ساله بود. آنها را در دادگاه متهمان حوادث پس از انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری محاکمه کردند؛ در حالی که دستگیری هر دو پیش از این اعتراضات بود.
بهمن احمدی امویی، روزنامهنگاری که خودش در بگیر و ببندهای سال ۸۸ دستگیر شد و پنج سال و چهار ماه در زندان به سر برد، جزییات دادگاه متهمان “انجمن پادشاهی” را در یک رشته توئیت شرح داده است.
امویی مینویسد در زندان که بودیم، روایتهای جالبی از افراد نزدیک به انجمن پادشاهی میشنیدیم: «این انجمن تماما زیر نظر وزارت اطلاعات دولت احمدی نژاد فعال بود و خودشان نمی دانستند، علنی جشن تولد برای هیتلر گرفتند با حضور مهمانانی از آلمان در فراهنگسرای ارسباران. در جلساتشان قرآن آتش می زدند و شعرهای حماسی در قتل عربها و فضیلت ایرانیها میخواندند و فیلم گرفتند.»
امویی میگوید چند نفر از این افراد در سال ۸۵ به کردستان عراق رفتند و برنامه رادیویی داشتند اما سال ۸۶ با همکاری وزارت اطلاعات به ایران برگشتند؛ چند روز بازداشت بودند و بعد رها شدند: «اردیبهشت ۸۸ و یک ماه مانده به کودتا، به سراغ این ها رفتند و دوباره بازجویی اما این بار باید اعتراف میکردند که همین الان از عراق آمدهاند و هدف آنها بیثباتی سیاسی کشور در پی حوادث پس از انتخابات است. قول هم گرفتند بعد از این اعتراف آزاد می شوند.»
#اعتراف_گیری اجباری سابقه ای بس طولانی در جمهوری اسلامی دارد. یکی از گروه هایی که در خرداد 88 از اعتراف های آنها برای سرکوب جنبش سبز استفاده شده، انجمن پادشاهی و افراد نزدیک به این گروه بودند. در زندان روایت های جالبی از این ها شنیدیم- 1
— Bahman Amouee (@BahmanAmouee) August 4, 2019
این روزنامهنگار شهادت میدهد که آنها با حضور ماموران اطلاعاتی و افرادی از قوه قضاییه، چند بار طرز حرف زدن در دادگاه را تمرین کردند: «پس از اعتراف در دادگاه با خوشحالی از محل دادگاه انقلاب تا زندان اوین زدن و رقصیدن که به زودی خلاص می شویم. یکیشان به حدی امیدوار بود که از خانوادهاش کتابهای کنکور را درخواست کرد و شب و روز میخواند به این امید که بازجو به او گفته آزاد میشوی و میتوانی در کنکور هم شرکت کنی. اما یک روز دو نفرشان را اعدام کردند. یکی هم همان جوان ۱۹ ساله، برای مابقی هم حکمهای ابد و ۱۰ ساله و ۱۵ ساله دادند.»
محمدرضا علیزمانی و آرش رحمانیپور
آرش رحمانیپور و محمدرضا علیزمانی در فروردین ۸۸ دستگیر شده بودند. وقتی اعترافات آنها از دادگاههای ۸۸ پخش شد، یکی از کسانی که با علیزمانی هم سلول بود در سایت “نوروز” نوشت: «محمدرضا هیچ خبری از بیرون نداشت و از ما در باره وقایع پس از انتخابات سوال میکرد.»
نسرین ستوده، وکیل آرش رحمانیپور نیز پس از اعدام این دو نفر به دویچهوله گفته بود: «علاوه بر همه فشارهایی که علیه آقای رحمانیپور در جریان بود، ایشان به من گفتند که ماموران مداوماً از او میخواستهاند اگر به کارهای ناکرده اعتراف کنی، ما اعدامات را تبدیل به ۱۰ سال حبس میکنیم که هرگز این اتفاق نیفتاد.»
خانم ستوده گفته بود که پرونده رحمانیپور و علیزمانی در دیوان عالی کشور در حال بررسی مجدد بود و به وکلا اعلام شده بود که پروندهها قرار است برای رفع نقص به دادگاه انقلاب پس فرستاده شوند.
اعدام این دو نفر در زمانی که اعتراضهای ۸۸ هنوز ادامه داشت، ارعاب مخالفان و اخطار به معترضان و منتقدان تلقی شد. احمد جنتی که آن زمان امام جمعه موقت تهران بود، در خطبههای نماز جمعه با دفاع از اعدام این دو به صادق لاریجانی، رئیس وقت قوه قضاییه گفت: «دو نفر را اعدام کردید. دست شما درد نکند.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.