22.08.2019

ساخت مدارس علمیه لوکس با پول امام زمان

ایران وایر: جنجال در مورد مدرسه علمیه «صادق لاریجانی»، رییس سابق قوه قضاییه در قم که «محمد یزدی»، رییس «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» خواسته است منابع مالی ساخت آن را افشا کند، پای سایر مدارس علمیه مجلل را به پرونده فساد‌های مالی کشور باز کرد.

صادق لاریجانی در دو ماه اخیر متهم به دست داشتن در فساد مالی برخی از معاونان خود در قوه قضاییه شده است. یکی از این اتهامات که از سوی «رسول دانیال‌زاده» به او وارد شده، ساخت مدرسه علمیه «ولی‌عصر» در قم است.

دانیال‌زاده یکی از سرمایه‌دارانی است که گفته می‌شود دارای ارتباط تنگاتنگ با تیم لاریجانی در قوه قضاییه بوده و با آن‌ها مراودات اقتصادی داشته است.

پرونده این تیم قضایی ابعاد مختلفی دارد اما محمد یزدی با پیش کشیدن چگونگی ساخت مدرسه علمیه متعلق به لاریجانی در قم، شاخه‌ تازه‌ای در این پرونده ایجاد کرده است. یزدی از لاریجانی خواسته است منابع مالی ساخت این مدرسه مجلل را توضیح بدهد و بگوید که آیا این مدرسه را با «ارث پدری» ساخته است یا نه؟

لاریجانی در پاسخ یزدی گفته است: «مدارس علمیه همیشه بانیانی دارند که مساعدت می‎کنند. این‌همه مدارس علمیه از پاسخ‌گویی به این سوال مستثنی هستند و این مدرسه {ولی‌عصر} باید پاسخ‌گو باشد؟»

منظور لاریجانی کدام مدارس علمیه هستند؟ چه کسانی صاحب این مدارس هستند؟ این مدارس کجا ساخته شده‌‌اند؟ چه کسانی در ساخت آن‎ها دست داشته است؟ حامیان مالی این مدارس چه کسانی هستند؟ نسبت این مدارس با مفسدان اقتصادی چیست؟

این پرسش‌ها از سال‌ها پیش در اذهان بسیاری از طلبه‎ها نیز شکل گرفته‎اند اما متولیان بسیاری از این مدارس علمیه مجلل حاضر نیستند به هیچ کدام پاسخ بدهند.

در این سال‌ها، ساخت و شروع به‌کار دست‌کم پنج مدرسه علمیه مجلل در ایران با جنجال‌ها و حواشی بسیاری همراه بوده که همگی آن‎ها متعلق به روحانیون بلند‌پایه و سرشناس حکومتی هستند. تعدادی از این مدارس مجلل در تهران ساخته شده‌اند. یک آمار رسمی می‌گوید تنها در تهران، ۶۳ مدرسه علمیه ساخته شده است که پشت سر آن‎ها مقام‌های اطلاعاتی و امنیتی هم دیده می‌شوند.

در سایر شهر‌های ایران، به ویژه در قم هم مدارس مجلل دیگری ساخته شده‎اند که متولی و صاحب آن‎ها، مراجع تقلید یا روحانیون بلند‌پایه این شهر هستند.
پنج مدرسه‌ علمیه‌ مجللی که در این سال‌ها ساخت آن‎ها با جنجال‌های زیادی همراه شده است، به این شرح هستند:

۱- مدرسه علمیه خوانساری

«مدرسه علمیه آیت الله «حاج سیدمحمدباقر خوانساری» با زیربنای هشت هزار متر که بی شباهت به کلیساهای قرون وسطی نیست، در سال ۱۳۹۲ افتتاح و در همان ایام با انتقاد‌های بی‌شماری همراه شد.

پرسش از منابع مالی ساخت این مدرسه از مهم‎ترین موضوعاتی بود که «هاشم حسینی بوشهری»، از مُدرسان حوزه علمیه قم در پاسخ به آن‎ها گفته بود: «پولش را حضرت ولی عصر رساند.»

از این مدرسه به عنوان یکی از مدرن‌ترین و مجلل‌ترین مدارس علمیه جهان نام برده می‌شود. این مدرسه در خیابان «جمهوری» شهر قم، حد فاصل میدان «سپاه» و خیابان «صفاییه» واقع شده است.

در مراسم افتتاح مدرسه، حجت الاسلام «محمدکاظم خوانساری»، فرزند آیت‌الله خوانساری که تولیت مدرسه را عهده‌دار است، گفته بود: «این مدرسه به آخرین فن‎آوری‌ها برای ساختمان مجهز است.»

متولیان این مدرسه با گذشت حدود پنج سال از راه‌اندازی آن، هنوز گزارشی از منابع مالی این مدرسه ارایه نکرده‌اند.

۲- مدرسه امام کاظم(ناصر مکارم شیرازی)

مدرسه مجلل علمیه «امام کاظم» دی ماه سال ۱۳۹۳ در قم راه‌اندازی شد. از «ناصر مکارم شیرازی»، مرجع تقلید ساکن قم به عنوان صاحب این مدرسه نام برده می‌شود.

مکارم شیرازی در مراسم افتتاح این مدرسه گفته بود: «بخش قابل توجهی از هزینه‌های خرید زمین و ساخت این مدرسه از سوی خیرین تامین شده است.»

این مرجع تقلید هیچ نامی از این خیرین نبرد و هم‎چنین نگفت که در ساخت این مدرسه مجلل چه قدر پول خرج شده است؟

مجمتع فرهنگی و مدرسه علمیه امام کاظم در زمینی به مساحت ۱۰ هزار متر مربع و بالغ بر ۲۳ هزار متر مربع زیربنا احداث شده است. این مدرسه شامل ۱۰۰ مدرس و شبستانی با هزار و ۶۰۰ متر مربع است. سالن همایش‌های این مدرسه ۹۵۰ نفر ظرفیت دارد که به نمادی از اشرافی‌گری حوزه در ایران تبدیل شده است.

مکارم شیرازی از جمله مراجع تقلیدی است که به واسطه نزدیکی به حاکمیت، در حال حاضر مسوولیت اداره مراکز گوناگون آموزشی، پژوهشی، رفاهی، مذهبی و رسانه‌ای در شهر‌های مختلف ایران را برعهده دارد که از گردش مالی آن‏ها اطلاعاتی در دست نیست.

۳- مدرسه ولی‌عصر (صادق لاریجانی)

پیش از نامه محمد یزدی، کم‎تر کسی می‌دانست صادق لاریجانی، رییس کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام صاحب مدرسه‌ای در قم به نام «ولی‌عصر» است.

این مدرسه پیش از سال ۱۳۹۲، مدرسه محقری بود که گروهی از طلبه‌ها در آن درس می‌خواندند. اما سال ۱۳۹۲ به یک‌باره تبدیل به مجموعه‌ای شد که یزدی از آن به عنوان «کاخ» نام برده است.

در همان زمان هم اعتراض‌هایی به ساخت این مدرسه و تخلفات آن شد. به طوری که شهردار وقت قم پاسخ داده بود در ساخت این مدرسه «اعمال نفوذی» رخ نداده است.

«محمد دلبری» در آن زمان به خبرگزاری میزان»، وابسته به قوه قضاییه توضیح داده بود: «مدرسه علمیه حضرت ولی عصر از نظر عوارض و پروانه کاملا قانونی بوده و حتی از نظر نما، رعایت جنبه مذهبی در آن صورت گرفته است.»

از جزییات ساخت این مدرسه و منابع مالی آن، هم‌چون سایر مدارس علمیه، تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است.

۴- مدرسه امام حسن (علی‌اکبر ناطق نوری)

مدرسه « امام حسن» که به «مدرسه علمیه لواسان» معروف شده، متعلق به «اکبر ناطق نوری» است؛ یکی دیگر از مدارسی که ساخت و راه‌اندازی آن با حاشیه‌ها و انتقاد‌های فراوانی همراه بوده است.

این مدرسه علمیه در سال ۱۳۷۲ به صورت رسمی افتتاح و زیر نظر مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور قرار گرفت. گزارش رسانه ‎ها حاکی از آن هستند که «حبیب‌الله عسگراولادی»، از مؤسسان و اعضای «حزب موتلفه اسلامی» هم در ساخت آن مشارکت داشته است.
به نوشته پانا، کلنگ این مدرسه سال ۱۳۶۵ توسط «محمد‌رضا مهدوی کنی» و اکبر ناطق نوری در زمینی که «حاج رضا کیانی» وقف کرده بود، به زمین زده شد.

اما در سال‌های اخیر برخی گفته‌اند که این مدرسه روی زمین‌های «غصبی» ساخته شده است و منابع مالی ساخت آن نیز مشکوک هستند. غصب از نظر فقها به معنای گرفتن مال کسی از روی ستم و به ناحق است.

ناطق نوری هم در پاسخ به این مطالب گفته بود: «این زمین نه جزو اموال منابع طبیعی است، نه از بنیاد گرفته شده، ملک ارثی یک معلم بازنشسته است.»

با این وجود، طلبه‌هایی هم‌چون «مهدی صدرالساداتی» که در فضای مجازی حرکتی برای مقابله با اشرافی‎گری راه انداخت، معتقدند مدرسه ناطق نوری که در سبک سنتی مدرسه ساخته شده، پول زیادی صرف آن شده است: «فضایی که می‎تواند ۶۰۰ طلبه داشته باشد، حدود ۱۵۰ طلبه دارد و همین خود اسراف است.»

۵- مدرسه امام خمینی (کاظم صدیقی)

«کاظم صدیقی» یکی از امامان جمعه موقت تهران است که رابطه بسیار نزدیکی با ارکان قدرت در جمهوری اسلامی دارد.

صدیقی در منطقه «ازگل» تهران مدرسه‌ علمیه مجللی به نام «امام خمینی» دارد که از نظر بسیاری از طلبه‌ها، جزو مدارس گران‌قیمت و لوکس دینی محسوب می‌شود.

از صدیقی نقلی به این مضمون آمده است: «پول این حوزه را حضرت حجت رساند و حتی یک زمانی ۱۸۰ میلیون چک داشتم که با رفتن به “جمکران”، جور شد.»

صدیقی انتقاد‌ها از این مدرسه مجلل را نشانه‌ای از تلاش‌ها برای تخریب خود ارزیابی کرده و گفته است که مدرسه وی به هیچ وجه «تجملاتی» نیست.

از جزییات ساخت و ساز این مدرسه هم اطلاعی در دست‌رس نیست.

مطالب مرتبط:

جنگ نیابتی؛ درگیری لفظی محمد یزدی و صادق لاریجانی

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates