27.08.2019

چه کسی حرف‌های یزدی علیه لاریجانی را فاش کرد؟

ایران وایر: حذف نامه تحقیر‌آمیز صادق لاریجانی به محمد یزدی از  سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام هم باعث نشد جنجال‌‌ها و حاشیه‌های دعوای علنی این دو روحانی بلند‌پایه جمع شود.

واکنش‌ها و تحلیل‌ها درباره این دعوای علنی بی‌سابقه همچنان ادامه دارد؟ پرسش‌ها و پاسخ‌های بسیاری در چرایی و چگونگی در این سه روز منتشر شده است که هر یک از زاویه‌ای به تحلیل و بررسی این مساله پرداخته‌اند.

چرا دعوای لاریجانی-‌یزدی مهم است؟

صادق لاریجانی و محمد یزدی دو روحانی بلند‌پایه جمهوری اسلامی هستند، هر دو آنها زمانی رئیس قوه قضائیه بوده‌اند، از مدیران منصوب آیت‌الله علی خامنه‌ای بوده‌اند، با یکدیگر روی صندلی‌های مجلس خبرگان رهبری نشسته‌اند و در حال حاضر هم در شورای نگهبان عضویت دارند.

همین اشتراک‌‌های مهم است که موقعیت و شخصیت آنها را مهم کرده و طبیعی است که دعوای آنها هم از این جهت مهم باشد که تنها بخشی از شکاف‌ها در درون حاکمیت را فاش می‌کند؟

چرا یزدی وارد پرونده لاریجانی شد؟

از قرار معلوم اختلاف و دعوای یزدی و لاریجانی به سال‌های دور در قم بازمی‌گردد. آنها در مباحث حوزوی در قم با یکدیگر اختلافاتی داشته‌اند و این اختلاف‌ها در طول سالیان زیاد نه‌تنها رفع و رجوع نشده، بلکه به کینه‌ای تاریخی و کهنه تبدیل شده است.

دامنه این اختلاف‌ها در پاره‌ای موارد خود را در جلسات مجلس خبرگان رهبری و شورای نگهبان هم نشان داده که لاریجانی در نامه خود خطاب به یزدی اشاراتی کوتاه به بخشی از آنها کرده است.

چه کسی حرف‌های یزدی را فاش کرد؟

محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین قم به شخصیتی عصبی، زود‌جوش و تلخ‌زبان مشهور است. از یزدی روایت‌های در دست است که چطور در برخی جلسات با لحنی تند و عصبی سخن گفته است.

یکی از این موارد مربوط به حمله یزدی به اکبر هاشمی رفسنجانی است که هاشمی در پاسخ به سحنان تند یزدی خطاب به او نوشته بود که ««متاسفانه ایشان، بر اثر مشکلات جسمی گاهی دچار عصبانیت می‌شود و عجولانه اعلام نظر می‌کند. سال‌هاست که جواب من به آقای یزدی درخواست شفا برای ایشان است و ارسال سلام.»

چندی پیش گروهی از مسئول و معاونین مرکز بسیج اساتید و نخبگان حوزه در قم هم به دیدار وی می‌روند و او در این جلسه حرف‌هایی می‌زند که تنها بخشی از آن مربوط به لاریجانی بود.

از قرار معلوم در این جلسه محمدحسن نبوی، معاون فرهنگی و تبلیغی حوزه‌های علمیه هم حضور داشته است.

پس از پایان این جلسه، نبوی با همفکری دوستانشان بخش‌های زیادی از حرف‌های تند و تیز یزدی را با سانسور در کانال این مرکز در پیام‌رسان ایتا منتشر می‌کند. بخشی از این سحنان یزدی در این پیام‌رسان را می‌توانید در اینجا ببینید.

یزدی در این جلسه به برخی دیگر از روحانیون و مقام‌های جمهوری اسلامی تاخته بود، اما نبوی که رابطه نزدیکی با سپاه قم دارد ترجیح داد بخش‌های مربوط به لاریجانی را منتشر کند.

انتشار هدف‌مند بخشی از این سخنان که گفته شده محمد یزدی هم راضی به افشای آن نبوده، منجر به بروز جنجالی شده که همچنان ادامه دارد.

چرا لاریجانی جواب یزدی را داد؟

صادق لاریجانی تقریبا پس از دو ماه سکوت در رابطه با پرونده فساد در قوه قضائیه، به یک‌باره منفجر شد و در نامه خود نه‌تنها یزدی، بلکه برخی دیگر از ارکان حاکمیتی مثل صدا و سیما، شورای نگهبان و سپاه پاسداران و حتی بیت خامنه‌ای را نواخت.

لاریجانی طی این مدت با پنج جریان احمدی‌نژادی‌ها، سپاه، صدا و سیما، اصلاح‌طلبان و برخی رسانه‌های خارجی مواجه بود، اما تنها در یک مورد واکنش نشان داد و در بقیه موارد ترجیح داده بود تا سکوت پیشه کند.

لاریجانی تنها در تیرماه امسال بیانیه‌ای صادر کرده و گفته بود که اکبر طبری برخلاف برخی گفته‌ها و گزارش‌ها به مجمع تشخیص مصلحت نظام منتقل نشده و با منتشر کنندگان برخورد خواهد کرد.

انتشار علنی اظهارات محمد یزدی در واقع فرصتی مغتنم را که لاریجانی در پی آن بود را به وی داد تا در نامه‌ای حساب خود را با بعضی از این جریان‌ها تسویه کند.

نامه لاریجانی چه ویژگی‌هایی دارد؟

نامه صادق لاریجانی در چند صفحه منتشر شده که  سه بخش فردی، حوزوی و حاکمیتی دارد.

لاریجانی در بخش فردی یک‌بار دیگر موضوع نامه‌نگاری با علی خامنه‌ای و تهدید به مهاجرت به نجف را تکذیب کرد و گفت که یزدی در این خصوص «مطالب موهن» و «تکرار دروغ» داشته است.

او همچنین با تعابیر بی‌سابقه‌ای، یزدی را تحقیر کرد و سواد حوزوی این روحانی بلند‌پایه و مورد اعتماد خامنه‌ای را به سخره گرفت.

لاریجانی در بخش حوزوی هم ابتدا از ساخت مدارس علمیه با کمک «خیرین» دفاع کرد و گفت که ساخت مدارس «مجلل» امری معمول است.

او در عین حال کنایه‌ایی هم به یزدی زد که با روش‌های مختلف ساختمان مرکز تحقیقات دبیرخانه خبرگان را در اختیار گرفته است.

نامه لاریجانی در بخش حاکمیتی اما جنجال‌های بیشتری داشت. او در این نامه هوشمندانه علمکرد یزدی در شورای نگهبان را زیر سئوال برد که در نوع خود بی‌سابقه است.

لاریجانی در این نامه می‌توانست به ارزیابی عملکرد یزدی در خبرگان رهبری و قوه قضائیه بپردازد، اما این‌کار را نکرد و جایگاه حقوقی یزدی در شورای نگهبان را هدف قرار داد که جنجال‌های بسیاری هم به همراه آورد.

رئیس سابق قوه قضائیه در بخش دیگری از نامه خود  پرونده فساد در سازمان اطلاعات سپاه و شهرداری دوره قالیباف را یاد‌آور شد و در این زمینه تهدید تلویحی به افشاگری کرد.

بازتاب این دعوا چه بود؟

علنی شدن این دعوا، بسیاری را شوکه کرد، به خصوص پاسخ بی‌سابقه لاریجانی به یزدی که در تاریخ حوزه و جمهوری اسلامی امری کمتر تجربه شده است.

واکنش‌ها به این دعوا طیف‌های وسیعی را در بر می‌گیرد که جمع‌بندی آنها مجال بیشتری می‌طلبد، اما شوک در میان روحانیون، مراجع تقلید و برخی مقام‌های حاکمیتی مهمترین این تاثیرات است.

مرتضی مقتدایی یک عضو جامعه مدرسین ابتدا زبان به انتقاد از یزدی گشود و سپس حرف‌های خود را تکذیب کرد، ناصر مکارم شیرازی هم از لاریجانی‌-‌یزدی خواست که این دعوا را جمع کنند تا از این بیشتر آبروی روحانیت نرود و احمد جنتی به همراه حسین نوری‌همدانی به دو طرف دعوا تلفن زدند و از آنها خواستند سفره دعوای خود را در عرصه عمومی پهن نکنند.

این سفره با وجود حذف نامه لاریجانی به یزدی از سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام، همچنان در عرصه عمومی پهن است و تحلیل‌ها و تفسیر‌ها درباره آن ادامه دارد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates