09.09.2019

۳۵ سال زندان برای فعالیت در تلگرام و واتس‌اپ


ایران وایر: عباس نوری شادکام، مهندس عمران و شهروند ساکن یزد با حکم قطعی دیوان عالی کشور به دلیل فعالیت‌هایش در «تلگرام و واتس‌اپ» با پنج اتهام به ۳۵ سال حبس محکوم شد.

«عباس نوری شادکام»، مهندس عمران و شهروند ساکن شهر بافق در استان یزد با حکم قطعی دیوان عالی کشور به دلیل فعالیت‌هایش در «تلگرام» و «واتس‌اپ»، با پنج اتهام به ۳۵ سال حبس محکوم شد.
«محمد مقیمی»، وکیل او به «ایران‌وایر» می‌گوید دیوان عالی کشور حکم دادگاه کیفری استان یزد را عینا تایید کرده و براساس این حکم، موکلش برای هر کدام از پنج اتهام به هفت سال زندان و دو سال تبعید قطعی به «نیک شهر» در استان سیستان و بلوچستان محکوم شده است.

علاوه بر این، دادگاه او را به دلیل داشتن ماهواره در منزل، به پرداخت یک میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت نیز محکوم کرده است.

محمد مقیمی درباره موکلش می‌گوید عباس نوری شادکام متولد ۱۳۵۳، مهندس عمران و دارای همسری پزشک و دو فرزند پسر است و در شهرستان بافق در استان یزد زندگی می‌کند: «آقای نوری بسیار انسانی با مطالعه و باسواد و خوش برخورد است که متاسفانه به این حکم ناعادلانه و سنگین محکوم شده است.»

محمد مقیمی با بیان این که حکم عباس نوری شادکام ناعادلانه است، می‌گوید: «اما باز جای شکرش باقی است که او از اتهام “سب‌النبی” تبرئه شد و حداقل دادگاه حکم به اعدام او نداد.»

نوری شادکام در ابتدای بازداشت، در شعبه یک دادگاه کیفری به اتهام سنگین «سب‌النبی» نیز متهم شده بود اما از این اتهام تبرئه شد.
در فقه اسلامی، سب‌النبی به معنای اهانت به پیامبر اسلام و امامان است. طبق قانون، مجازات این اتهام اعدام است.

به گفته محمد مقیمی، هنوز حکم موکلش به او ابلاغ نشده است: «به من از طریق پیامکی اطلاع داده شد که حکم موکلم به دایره اجرای احکام فرستاده شده است. خود آقای شادکام پی‌گیری کرد و متوجه تایید حکم شد اما هنوز این حکم به من ابلاغ نشده است.»

عباس نوری شادکام پیش از بازداشت، مدیر یک کانال تلگرامی به نام «سیاوش» و یک گروه به نام «جوانه سبز» در واتس‌اپ بوده که مطالب و نظراتش را در آن‌جا می‌نوشته است.

ماموران حفاظت اطلاعات سپاه یزد او را در مرداد ۱۳۹۵ به دلیل نوشته‌هایش بازداشت و پس از ۹ ماه حبس، اوایل خرداد ۱۳۹۶ با قرار وثیقه سنگین یک میلیارد و نیم تومان، تا صدور رای قطعی آزاد کردند.
جلسات دادگاه نوری شادکام  در خرداد ۱۳۹۷ برگزار و بلافاصله به حکم ۳۵ سال حبس محکوم شد. حکم او حالا قطعی شده است.

دفتر حفاظت اطلاعات سپاه یزد که شاکی پرونده نوری شادکام است، عکس‌ها و مطالب منتشر شده در کانال تلگرامی و واتس‌اپ او را مبنای توهین به پیامبر و ائمه دانسته است. او ابتدا متهم به اتهام سنگین سب‌النبی بود اما در جلسات دادگاه و با دفاع وکیلش، از این اتهام تبرئه شد. دادگاه در نهایت او را به اتهام «اهانت به پیامبر» به هفت سال حبس، اتهام «اهانت به داوود نبی» به هفت سال حبس، اتهام «اهانت به حضرت زهرا» به هفت سال حبس، اتهام «اهانت به حضرت موسی» به هفت سال حبس و اتهام «اهانت به حضرت خدیجه» به هفت سال حبس محکوم کرد.

در متن حکم شعبه یک دادگاه کیفری استان یزد، اتهامات او «اهانت به پیامبر اسلام، حضرت داود نبی، حضرت صدیقه طاهره، حضرت موسی‌بن جعفر و حضرت خدیجه از طریق انتشار مطالب، مقاله و تصاویر توهین آمیز در فضای مجازی» ذکر شده است.

محمد مقیمی با اشاره به ماده ۱۳۴ «قانون مجازات اسلامی» می‌گوید: «طبق این ماده، باید متهم بالاترین مجازات خود را بگذراند و چون همه مجازات آقای شادکام هفت سال زندان است، بنابراین نهایتا او به هفت سال زندان محکوم است.»

این وکیل دادگستری اضافه می‌کند: «آقای شادکام به دلیل این که در ابتدا با اتهام سب‌النبی مواجه بود، پرونده او را به شعبه یک دادگاه کیفری استان یزد ارجاع کردند. خوش‌بختانه طی سه، چهار جلسه دادگاه، موکلم از اتهام سب‌النبی تبرئه اما برای اتهامات دیگر به ۳۵ سال حبس محکوم شد. اکنون هم این رای در دیوان عالی کشور تایید شده و اجرای آن قطعی است.»

در بخشی از حکم صادره از سوی دادگاه شعبه یک کیفری استان یزد درباره دلیل تبرئه او از اتهام سب‌النبی آمده است: «خصوصا نظریه کارشناس سایبری سازمان اطلاعات سپاه استان یزد که در صفحه ۶۷۲ پرونده منعکس می‌باشد مبنی بر این که کلیه مطالب توهین‌آمیز نسبت به پیامبر اکرم و ائمه اطهار که توسط متهم مذکور در گروه تلگرامی سیاوش و نیز گروه اجتماعی جوانه سبز در شبکه اجتماعی واتس‌‌اپ بازنشر شده است، توسط خود متهم تولید نشده و از سایت‌ها و کانال‌های دیگر نقل شده، لذا صدق عنوان فقهی سب‌النبی متهم مورد تردید و شبهه است.»
به همین دلیل هم رای برای برائت او در این مورد صادر شد. براساس این بخش از حکم، نوری شادکام دارای پرونده قطوری با بیش از ۶۰۰ صفحه است. در بخش دیگر این حکم در مورد مصادیق دیگر اتهامات شادکام آمده است: «مطالب و تصاویر به صورت اتوماتیک‌وار و غیرارادی توسط ایشان دانلود و در گوشی موبایلش ذخیره شده است.»

در ابتدای بازداشت، عباس نوری شادکام متهم به «تبلیغ علیه نظام» نیز بود که در دادگاه انقلاب شهرستان بافق یزد از این اتهام تبرئه شد.

تا به حال بسیاری از شهروندان از سوی اطلاعات سپاه و یا وزارت اطلاعات به دلیل نوشته‌های خود در شبکه‌های مجازی به اتهامات امنیتی محکوم شده‌اند. «سهیل عربی» یکی از شهروندانی است که به دلیل نوشته‌هایش در شبکه‌های مجازی، ابتدا به اتهام سب‌النبی، به اعدام محکوم شد. پس از آن، این حکم در دادگاه تجدیدنظر به هفت سال و نیم زندان و مطالعه ۱۳ جلد کتاب در حوزه دین شناسی، مذهب شناسی و رفع شبهات دینی و تهیه خلاصه‌ای از هر کتاب تا حداکثر ۱۰ صفحه تغییر کرد.

پایگاه اطلاع‌رسانی فرماندهی امنیت سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آبان ۱۳۹۵ طی اطلاعیه‌ای خبر از احضار و دستگیری مدیران ۴۵۰ صفحه، کانال و گروه نرم‌افزارهای پیام‌رسان و شبکه‌های اجتماعی داد.

پیش از آن، در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵، «مصطفی علیزاده»، سخن‌گوی «مرکز بررسی جرایم سازمان یافته سایبری»، وابسته به سپاه پاسداران در برنامه‌ای در شبکه دوم سیما گفته بود ۱۷۰ شهروند در پروژه‌ای با عنوان «عنکبوت ۲» شناسایی شدند. این ۱۷۰ شهروند براساس ادعای او، اداره‌کنندگان صفحات اجتماعی در حوزه‌های مدلینگ، عکاسی و طراحی لباس بودند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates