تلاشهای نامحسوس حلقه وزارت ارتباطات برای انتخابات ریاست جمهوری آتی
ایران وایر: آذری جهرمی در تلاش است تا خود را به یک چهرهای مردمی تبدیل کند. او حضوری فعال در شبکههای اجتماعی دارد. توییتر و اینستاگرام، دو شبکهای هستند که او تلاش میکند حتی در دیالوگ با مخاطبان، خود را شهروندی
بحث فیلترینگ یکی از مواردی است که آذری جهرمی بارها درباره آن توییت کرده است. او خود را جدا از اصلاحطلب و اصولگرا معرفی میکند و میگوید در فیلترینگ هیچ نقشی ندارد
این بار بحثها درباره وزیر ارتباطات فعلی دولت «حسن روحانی»، از گزارشی در یک نشریه آمریکایی آغاز شده است. گزارشی ارسالشده از ایران که سابقه کاری «محمدجواد آذری جهرمی» را خلاف آنچه بوده و هست، جلوه میدهد و با تلاشی نامحسوس، در پی بازنویسی گذشته او برای اذهان بینالمللی است. گزارشی با اطلاعات ناقص که او را در مسیری نشان میدهد که بهعنوان یکی از گزینههای ریاستجمهوری ۱۴۰۰ معرفی شود.
شبهههای بسیاری درباره این مطلب وجود دارد که چگونه چنین گزارشی در نشریه «فارن پالیسی» به چاپ رسیده است و تحلیلها درباره آن نیز نشان میدهد که برخلاف آنچه جهرمی در مصاحبههایش با رسانههای ایرانی مطرح کرده بود، بهشدت پیگیر کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری در ایران است.
در این مطلب که با تیتر «آذری جهرمی، امانوئل مکرون ایران میشود؟» به چاپ رسیده، آمده است: «آذری جهرمی وزیر ارتباطات جوان دولت روحانی، خود را از سردمداران دو جریان اصولگرا و اصلاحطلب دورنگه داشته و بیشتر با مردم عادی در ارتباط است؛ اتفاقی که میتواند او را بهسرعت و ناگهانی به امانوئل مکرون ایران تبدیل کرده و به قدرت برساند.»
در این میان، یکی از بحثهای مطرحشده در شبکههای اجتماعی حول محور این موضوع آن است که آیا هزینهای برای انتشار این گزارش در فارن پالیسی شده است یا خیر و در طرف دیگر، یکی از ایرادهای مهم مطرحشده به این مطلب، مساله راستیآزمایی اطلاعات ارایهشده در آن است.
هرچند که هدف نویسنده ایرانی مطلب فارن پالیسی و اتفاقات پشت پرده انتشار آن، بهطور مستند روشن و مشخص نیست، اما در این گزارش بهصورت مستقل نگاهی میکنیم به شعارها و برنامههای آذری جهرمی در وزارت ارتباطات تا کارنامه او بیشتر مشخص شود.
محمدجواد آذری جهرمی که همه او را بهعنوان یک چهره اطلاعاتی میشناسند، بر اساس آنچه خودش در گفتوگو با روزنامه ایران، اظهار داشته است «در سال ۸۸ مدیرکل امنیت سیستمهای ارتباطی در سازمان تنظیم مقررات بود.» او میگوید که حرفهایی که درباره او زده میشود برای تخریب است اما همزمان میافزاید: «بنابراین انتساب این حرفها بهصورت کلی به من کاملا غلط است.» این جمله به این معناست که او حضورش را در چارچوب و ضوابط شنود در کشور و وزارت اطلاعات با همکاری وزارت ارتباطات در جریان «جنبش سبز» تکذیب نمیکند بلکه میگوید تنها بخشی از سیستم برای انجام آن بوده است.
او فعالیتش را در وزارت اطلاعات تایید میکند و میگوید: «من در وزارت اطلاعات کار کردهام اما متاسفانه رویکردی ایجادشده که هر فردی در این وزارتخانه کار میکند بد است؛ اما در سه سالی که من در مجموعه زیرساخت فعالیت کردهام آیا رویکردی امنیتی و محدودکننده برای حوزه داشتهام؟»
او ادامه میدهد: «مگر هر فردی که در وزارت اطلاعات بوده است باید بیاید توضیح دهد که مشغول به چهکار و ماموریتی بوده است. خود وزارت اطلاعات اگر مصلحت ببیند همهچیز را توضیح میدهد. در خصوص فعالیت من در این وزارتخانه این بحث مطرح میشود که فلانی در سال ۱۳۸۸ در این وزارتخانه فلان کار و فلان کار را کرده است. مجموعه فنی وزارت اطلاعات که من در آن مشغول به کار بودم یک مجموعه کاملا مهندسی است و اتفاقا بالاترین نگاه توسعهای کشور در این مجموعه فنی دیده میشود. تکنولوژیهایی که در این وزارتخانه به کار برده شده بهتازگی بهصورت پایلوت درآمده تا در حوزههای تجاری مورداستفاده قرار بگیرد. وزارت اطلاعات مجموعهای است که در لبه تکنولوژی حرکت میکند؛ اما اینکه مجموعه فنی وزارت اطلاعات کار سیاسی انجام میدهد یا کار دستگیری و سرکوب انجام میدهد حرفهایی کاملا اشتباه است. چنین ماموریتهایی در این مجموعه اصلا تعریف نمیشود. کار معاونت فنی وزارت اطلاعات کاری کاملا توسعهای در حوزه تکنولوژی است.»
درواقع و بر اساس آنچه گفته میشود، آذری جهرمی جزو تیمی محسوب میشوند که به گفته خودش، تجهیزات تکنولوژیکی را توسعه میدادند و تجهیزات شنود در وزارت اطلاعات که از شرکت «نوکیا» خریداری شده بود، بخشی از این فعالیتها به شمار میآید.
آذری جهرمی در تلاش است تا خود را به یک چهرهای مردمی تبدیل کند. او حضوری فعال در شبکههای اجتماعی دارد. توییتر و اینستاگرام، دو شبکهای هستند که او تلاش میکند حتی در دیالوگ با مخاطبان، خود را شهروندی عادی مانند دیگران و شخصیتی متواضع نشان دهد.
بحث فیلترینگ یکی از مواردی است که آذری جهرمی بارها درباره آن توییت کرده است. او خود را جدا از اصلاحطلب و اصولگرا معرفی میکند و میگوید در فیلترینگ هیچ نقشی ندارد، این در حالی است که بر اساس قانون، او یکی از اعضای شورای تعیین مصادیق مجرمانه است و برحسب وظیفه، درهرحال دکمه فیلترینگ زیر انگشتان اوست.
آذری جهرمی همچنین از زمان حضورش در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تلاش کرده تا با شناسایی افراد صاحب نفوذ در شبکههای اجتماعی، آنها را دور خود جمع کند تا حلقه وزارت ارتباطات در شبکههای اجتماعی گستردهتر و قدرتمندتر شود. در این میان حتی قرارها و دیدارهای متعددی نیز با گروههای مختلفی از این کاربران برگزار کرده است. او از اینفلوئنسرها گرفته تا مدیران استارتآپها همه را دور خود جمع میکند و بسیاری از این گروهها بهواسطه شکلگیری ارتباط دوستانهای که با وزیر پیدا میکنند میتوانند از رانت و ارتباطات برای پیشبرد مقاصد خود استفاده کنند.
از دیگر مواردی که باید درباره آذری جهرمی به آن اشاره کرد، استفاده پیدرپی او از هشتگ «حقالناس» است. از میان توییتهای او میتوان به موارد بسیاری اشاره کرد. بهطور مثال درباره کاهش سرعت اینترنت و حتی قطعی آن توسط زیرمجموعهاش میتوان دید که چطور وزیر یک مجموعه خود را در بیخبری ازآنچه در وزارتخانهاش اتفاق میافتد بیاطلاع نشان میدهد.
یا در ماجرای فروش فیلترشکن و ویپیان خود را بیتقصیر بداند و از سوی دیگر، لیستی از فروشندگان آن را در اختیار مراجع قانونی قرار دهد و بگوید که وزارت ارتباطات در این جریان کاری از پیش نمیبرد درحالیکه بخش اعظم اطلاعات فنی فروشندگان ویپیان و حجم ترافیک مصرفی آنها در اختیار دو وزارتخانه اطلاعات و ارتباطات است.
درواقع زیرساخت ارتباطی کشور و سیستم بانکی از بخشهای اصلی هستند که در جریان تجارت فروش فیلترشکن و ویپیان بهصورت مستقیم قرار میگیرند و به همین واسطه، نهادهای نظارتی و سازمانهای اطلاعاتی نیز به مشخصات افراد و گروههایی که مبادرت به خریدوفروش فیلترشکن یا ویپیان میکنند، دسترسی دارند و این هم یکی دیگر از فعالیتهای مربوط به آذری جهرمی است.
مورد دیگری که این روزها آذری جهرمی در شبکههای اجتماعی درباره آن بسیار مینویسد، VAS یا ارزشافزوده است. او در این جریان نیز کاریکاتوری از خود برای مخاطب ساخته که در قالب یک بتمن (ابر انسان) میخواهد جلوی تضییع حقوق شهروندان بایستد.
به گفته کارشناسان حوزه ارتباطات توقف فعالیت خدمات ارزشافزوده فرآیندی دشوار و پیچیده نیست، حتی از فیلترینگ اینترنت نیز سادهتر است؛ اما اینکه تاکنون وزیر ارتباطات دست به قطع ارزشافزوده نزده است، جای سوال دارد. فعالان این حوزه معتقدند به دلیل حجم گسترده درآمد مالی، حتی دعواهای سیاسی هم نمیتواند جلوی قطع شدن آن را بگیرند و عملا این کار غیرممکن است.
اگرچه به نظر میرسد حتی قطع موقت خدمات «وَس» از سوی وزارت ارتباطات هم حرکتی دیگر در مسیر تبلیغ برای توانایی آذری جهرمی برای معرفی خود بهعنوان کاندیدای انتخاباتی ۱۴۰۰ باشد.
درنهایت به نظر میرسد محمدجواد آذری جهرمی با پشتکاری فراوان میکوشد تا خود را جوانی انقلابی، در مسیر اطاعت از رهبری با فاصله از جناحهای بدنامشده اصلاحطلب و اصولگرا اما مستقل معرفی کند تا پیروز انتخابات ریاست جمهوری پیشرو که بر اساس احتمالات با استقبال روبهرو نخواهد شد، باشد.
اگرچه در سوی دیگر نیز به نظر میرسد غرب هم چندان بیرغبت نیست تا در ادامه بازی جمهوری اسلامی، کاندیدایی را بهصورت مشخص نشان دهد که در مسیر خواستههای آنان هم باشد.
و حالا، گزارش فارن پالیسی، بدون راستیآزمایی، گامی در مسیر پروپاگاندای جمهوری اسلامی برداشته است
پیام برای این مطلب مسدود شده.