اتاق فکر رسانههای مهدی تاج، آمادهسازی برای تعلیق؟
ایران وایر:
رسانههای مهدی تاج باید فعلا فضا را برای تعلیق احتمالی فوتبال ایران آماده کنند. تعلیقی که ممکن است از مهدی تاج یک قهرمان نظامی در فوتبال ایران هم بسازد.
«محسن صفایی فراهانی»، نخستین رییس فدراسیون فوتبال ایران بود که اقدام به تشکیل «کارگروه رسانه» در فدراسیون فوتبال کرد. این گروه متشکل از سردبیران برخی از رسانههای ورزشی بود که به ادعای برخی، حقوق ماهیانه ۴۰۰ هزارتومانی (در سال ۱۳۸۰) دریافت میکردند. وظیفهشان البته نه حمایت از منویات رییس فدراسیون فوتبال که راهنمایی رسانهای به مجموعه فوتبال ایران بود.
اما «علی کفاشیان» کمی این سیستم را مدون کرد. او باید طبق فرمول فدراسیون جهانی فوتبال در اساسنامه فدراسیون ایران، کمیتهای را میگنجاند که متشکل از اصحاب رسانه میشد؛ کمیته رسانههای فدراسیون فوتبال ایران.
این کمیته سوای کمیتههای روابط عمومی و روابط بینالملل فدراسیون فوتبال، صرفا وظیفه هماهنگی رسانهها و فدراسیون فوتبال را برعهده میگرفت. طبق بندهای اساسنامه فدراسیون فوتبال، اعضای این کمیته باید متشکل از پنج نفر باشند که توسط رییس و اعضای هیاترییسه فدراسیون معرفی میشوند.
ولی از زمانی که «مهدی تاج» ریاست فدراسیون فوتبال را برعهده گرفت، ساختار این کمیته تغییر کرد. با حکم مستقیم مهدی تاج، سردبیران خبرگزاریهای فارس، تسنیم، مهر، ایسنا، ایرنا، میزان، روزنامه خبر ورزشی و سایت ورزش سه (۷ عضو) در کنار «عبدالحمید احمدی»، رییس انجمن روزنامهنگاران ورزشی و معاون فرهنگی و توسعه وزارت ورزش و جوانان به عضویت این کمیته درآمدند.
وظیفه اصلی اعضای این کمیته را امروز در وضعیت بحرانی فدراسیون فوتبال ایران میتوان درک کرد.
«مهدی تاج» چگونگی متقاعد و همراه کردن رسانهها را با خودش میداند. اگر راه تطمیع نشد، از فرمول فشار و حتی بازداشتهای یکروزه در زندان «فشافویه» توسط نیروهای همکار سابقش در اطلاعات سپاه استفاده میکند. همینطور با صداوسیما هم به یک رابطه حسنه مناسب رسیده است؛ او «حق پخش تلویزیونی» را به مدیران سازمان صداوسیما بخشیده و در عوض در تمامی برنامههای سازمان صداوسیما به مصونیتی غیرقابلتوصیف دستیافته است. هیچ برنامهای در سازمان از مهدی تاج انتقاد نمیکند.
اما حالا داستان کمی متفاوت است؛ از روزهای گذشته نمایندههای حاضر در کمیته رسانههای فدراسیون فوتبال با همان روشی که «حمیدرضا آصفی» جلو آمد، فضای جامعه را آماده یک بحران احتمالی میکنند؛ تعلیق.
ماجرا از یک تیتر خبرگزاری فارس آغاز میشود. روز هفدهم آبان رسانه سپاه پاسداران نوشت: «وقتی یک خارجی برای ورود بانوان به ورزشگاهها تصمیم میگیرد.» فارس در ادامه با تیتر «پای توافق پنهانی در میان است؟» و تصویری از «حسن روحانی» رییسجمهور ایران و «جیانی اینفانتینو» رییس فدراسیون جهانی فوتبال، ادعا کرد که رییسجمهور ایران در مساله ورود کرد و به رییس فیفا وعده داد که از نظر ساختار اجتماعی به او ارتباطی نداشت؛ «ورود زنان به ورزشگاه»
فارس در بخشی از گزارش خود نوشت: «اینفانتینو این بار پا را درازتر میکند و بهیکباره از حضور بانوان در دیدارهای داخلی لیگ میگوید؛ البته با نظارت خودش! اتفاقی که نشان میدهد در چنین موضوعی که مشخصا داخل در امور داخلی کشور است، خود را محق میداند و برای اجرایی شدن تصمیم، نقش ناظر میدانی را میگیرد؛ اتفاقی که مانندی برای آن را یا نمیتوان یافت یا بسیار نادر است.»
این شاید برخاسته از ادبیات خبرگزاری فارس و رسانه نزدیک به سپاه و دور از دولت و البته آمیخته با منویات و نظرات مهدی تاج، رییس راست افراطی فوتبال ایران باشد، اما ارتباطی به جهتگیری مستقل یک رسانه ندارد.
یک روز بعد یعنی هجدهم آبان خبرگزاری ایسنا که جزیی از بدنه دولت حسن روحانی هم هست، با تیتر «رابطهای یکطرفه؛ فیفا با «سیاست» فوتبال ایران را تحریم کرده است» به استقبال تصمیم جدید اینفانتینو برای حضور در ایران رفت.
جیانی اینفاینتینو، رییس فدراسیون جهانی فوتبال قصد دارد برای زیر نظر گرفتن روند حضور زنان در ورزشگاههای ایران برای مسابقات لیگ برتر فوتبال، سفری به تهران داشته باشد.
پیشازاین، فیفا رسما اعلام کرده بود که ورود زنان به ورزشگاههای ایران باید از روز دهم اکتبر و همزمان با بازی تیمهای ملی ایران و کامبوج در تمامی بازیهای ملی و باشگاهی به رسمیت شناخته شود.
اما فدراسیون فوتبال همچنان از بازگشایی درهای ورزشگاه به روی زنان امتناع میکند. دلیلش را شاید بتوان در یک جمله مهدی تاج هم پیدا کرد: «ورود زنان به ورزشگاهها نه دغدغه زنان است و نه دغدغه فوتبال ایران.» این اظهارنظری بود که رییس فدراسیون فوتبال ایران تابستان سال ۱۳۹۶ و پس از بازی تیمهای ملی ایران و سوریه به زبان آورد.
پس از آنکه «شهیندخت ملاوردی»، معاون وقت امور زنان و خانواده رییسجمهور نسبت به راه دادن زنان سوریهای به ورزشگاه آزادی و ممانعت از حضور دختران ایرانی برای ورود به ورزشگاه موضع گرفت، مهدی تاج گفت که هیچ برنامهای برای ورود زنان ایرانی به ورزشگاهها وجود ندارد.
این البته برخاسته از دیدگاههای راست رادیکال تاج و قرابت او با سپاه پاسداران هم هست. تاج بازنشستگی خود را از این نهاد نظامی گرفت و البته همزمان در صنایع فولاد و فدراسیون فوتبال ایران مشغول به کار بود.
حالا پس از دو خبرگزاری فارس و ایسنا، سومین نماینده رسانهای فدراسیون فوتبال هم وارد عمل شده است. روزنامه خبر ورزشی با تیتر «نامه محرمانه از تهران به زوریخ؛ در مسایل داخلی ایران دخالت نکن» بازی مهدی تاج را ادامه داده است.
آیا واقعا چنین نامهای از فدراسیون ایران خطاب به جیانی اینفانتینو ارسال شده است؟ درصورتیکه فدراسیون ایران با نامهای محرمانه یا غیرمحرمانه، خطاب به رییس فدراسیون جهانی فوتبال به او گفته باشد که حق دخالت در امور داخلی ایران (ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها) را ندارد، مسلما خبری از سفر قریبالوقوع اینفانتینو به ایران هم نخواهد بود. ایران با همین نامه، به دلیل سرپیچی از بندهای اساسنامه فدراسیون فوتبال، تعلیق میشود.
در اینکه فدراسیون ایران هیچ نامهای با این مضمون برای فدراسیون جهانی فوتبال ارسال نکرده نمیتوان تردید داشت؛ اما رسانههای مهدی تاج در ایران موظف هستند طی روزهای باقیمانده، با استفاده از کلیدواژههایی مانند «بازی سیاسی فدراسیون جهانی» و «مقاومت فدراسیون ایران مقابل تحریمها» یا «دخالت در امور داخلی» از فیفا چهرهای متجاوز و از فدراسیون ایران، سیمایی مقاوم بسازند.
ایسنا در گزارش خود نوشته است: «سکوت این نهاد بینالمللی در برابر عدم پرداخت مطالبات مالی فوتبال ایران، نشان میدهد که فیفا در یک بازی سیاسی از آمریکا شکست خورده است.» فارس هم در گزارش خود تاکید کرده که اگر «حسن روحانی» به آقای اینفانتینو وعده ورود زنان به ورزشگاهها را نمیداد، پای یک نهاد خارجی در امور داخلی ایران باز نمیشد.
به عبارتی خط و مشی اتاق رسانههای مهدی تاج نزدیک به همین ادبیات نهایی خبرگزاری فارس است. ادبیاتی که در مورد «برجام» بسیار دیده و شنیده بودیم.
رسانههای مهدی تاج باید فعلا فضا را برای تعلیق احتمالی فوتبال ایران آماده کنند. تعلیقی که ممکن است از مهدی تاج یک قهرمان نظامی در فوتبال ایران هم بسازد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.