ژنرال دو ستاره جمهوری اسلامی قضاوت درستی درباره شکست برجام دارد؟
ایران وایر: سرلشکر پاسدار «محسن رضایی» دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران در توییتر خود شکست توافق هستهای ایران و گروه 1+5 را قطعی دانستپشت صحنه یک توییت
فرامرز داور
سرلشکر پاسدار «محسن رضایی»، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران در توییتر خود شکست توافق هستهای ایران و گروه۵+۱ را قطعی دانسته اما نوشته است مسوولیت این شکست فقط متوجه دولت «حسن روحانی» نیست.
محسن رضایی نوشته است: «نباید شکست در برجام را صرفا در کارنامه یک دولت ثبت کرد بلکه میباید شکست برجام را، شکست یک اندیشه و تفکر غلط در اداره کشور به حساب آورد.»
برخلاف آنچه سرلشکر رضایی میگوید، توافق برجام هنوز برقرار است و به جز ایران، پنج کشور بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین به همراه آلمان میگویند که به آن پایبند هستند. روزی که این توافق شکست بخورد، به معنای آن است که تحریمهای «شورای امنیت» سازمان ملل متحد دوباره علیه جمهوری اسلامی ایران برقرار و تحریمهای اتحادیه اروپا هم از سرگرفته شدهاند.
جمهوری اسلامی ایران بازگشت تحریمهای شورای امنیت را خط قرمز خوانده و تهدید کرده است که در صورت بازگشت تحریمهای بینالمللی، از توافق خارج میشود و در دکترین اتمی خود بازنگری میکند.
اگر تحریمهای سازمان ملل دوباره از سرگرفته شوند، وضعیت بحرانزده فعلی اقتصاد ایران با محدودیتهای بسیار بیشتری مواجه خواهد شد.
یکی از قطعنامههای شورای امنیت که در صورت شکست برجام دوباره علیه ایران اعمال میشود، به اعضای سازمان ملل اجازه میدهد برای اجرای تحریمها، از ابزاری که استفاده از زور و اقدام نظامی از آن مستثنی نشده را علیه ایران به کار گیرند.
قاعدتا از خطر چنین قطعنامهای سرلشکر دوستاره جمهوری اسلامی درک وسیعتری نسبت به سیاستمداران دور از کانون قدرت دارد. رضایی دبیر نهادی در ایران است که «مصلحت» جمهوری اسلامی را تشخیص میدهد. با چنین ذهنیتی، دور از انتظار نیست که رای و نظر او، خروج ایران از توافق برجام باشد.
اما یک نکته پرهزینه در فضای سیاسی ایران در توییت سرلشکر رضایی وجود دارد، آنجا که گفته است: «شکست برجام را نباید صرفا در کارنامه یک دولت ثبت کرد.»
صرفا چرا به تعبیر او، این شکست، «شکست یک اندیشه و تفکر غلط» است؟
برجام شاید از مهمترین پروژههای دوران ۳۰ ساله رهبری آیتالله «علی خامنهای» است که تمام جزییات آنچه دولت حسن روحانی در مذاکرات آن پیش برد، با تایید او تصویب شده بود. آیتالله خامنهای چند هفته پیش از انتخابات ریاست جمهوری که به پیروزی روحانی منجر شد، زمزمه مذاکره علنی با امریکا را پیش گرفت و زمانی که دوره ریاست جمهور حسن روحانی آغاز شد، برای اولین بار جزییات مذاکرات پنهانی نمایندگانش را با امریکاییها در عمان در اختیار رییسجمهوری منتخب قرار داد.
«علی اکبر صالحی»، وزیر وقت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفته بود روحانی که نماینده آیتالله خامنهای در «شورای عالی امنیت ملی» بود، وقتی در جریان ماهها مذاکرات مخفیانه با دولت «باراک اوباما» با هدایت رهبر جمهوری اسلامی ایران و واسطهگری «سلطان قابوس»، پادشاه عمان قرار گرفت، باورش نمیشد.
سرلشکر رضایی بخش مهمی از کارنامه آیتالله خامنهای را زیر سوال برده و آن را شکست یک اندیشه و تفکرغلط در اداره کشور خوانده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.