کرونا در ایران، اجساد چطور دفن میشوند، پرسنل درمان چه امکاناتی دارند؟
ایران وایر: اپراتورهای اورژانس تهران که مشخصات بیماران را به کادر درمان میدهند در دو روز گذشته یک جمله را بارها تکرار کرده اند: «مشکوک به کرونا».
طبق آخرین آماری که امروز وزارت بهداشت منتشرشده از شب گذشته سه نفر دیگر براثر این بیماری جان خود را ازدستدادهاند.
اپراتورهای اورژانس تهران که مشخصات بیماران را به کادر درمان میدهند در دو روز گذشته یک جمله را بارها تکرار کرده اند: «مشکوک به کرونا». آنها قبل از سوار شدن به آمبولانس لباسهای مخصوصی را که به تازگی گرفتهاند، میپوشند و وقتی فرد مشکوک به کرونا را به بیمارستان رساندند. همانجا باید لباسها را دربیاورند و به قسمت زبالههای بیمارستانی بسپارند.
سعید (نام مستعار) یکی از کارکنان اورژانس تهران است. او میگوید: «از صبح یکشنبه عینک مخصوص تمام شده و برای ما از عینکهایی که جوشکارها استفاده میکنند، فرستادهاند. لباسهایی که داریم هم پایینتنه ندارد.» او میگوید: «کنار این عینکها باز است و قسمت پایینتنه لباس نیست و ما واقعا نگران هستیم.» او زمانی که اوپراتور اعلام کرده بیمار مشکوک به کرونا است، همینها را به اپراتور توضیح داده و گفته نمیتوانند مراجعه کنند: «مشکلی نیست فقط ماسک بزنید و دستکش دست کنید. چون هنوز مشخص نیست کرونا باشد.»
سعید در جواب میگوید خب اگر مثبت بود آنوقت چه؟ اما در پاسخ به این پرسش اپراتور میگوید: «من نمیدانم دستور از بالاست.»
سعید میگوید من و همکارم صورتمان را پوشاندیم و رفتیم. به روایت او بیمار یک جوان سیساله بوده با تب بالا و مشکل حاد تنفسی بوده است: «از علائم و توصیفهایی که میشد کاملا مشخص بود که طرف کرونا مثبت است. اینطور که گفتند طرف بعدازاین که به دیدن یکی از بستگانش که از قم آمده بوده، رفته با این علائم درگیر شده است.» شهر قم اولین شهری بود که ویروس کرونا در آن تشخیص داده شد و قربانی گرفت. طبق آمار وزارت بهداشت تاکنون ابتلای ۱۹ نفر در این شهر به کرونا ثابتشده که از این میان ۵ نفر جانباختهاند.
سعید میگوید: «والا از جانمان ترسیدهایم. گاهی فکر میکنم خودشان بدون امکانات با این بیماران روبهرو میشوند که از پرسنل اورژانس میخواهند این بیمار را به بیمارستان برساند آنهم بدون امکاناتی مثل عینک و…» آنها فرد بیمار را به بیمارستان امام خمینی رساندهاند. یک متخصص داخلی ساکن تهران به «ایرانوایر» میگوید: «طبق پروتکلی که وزارت بهداشت برای برخورد با بیماران کرونا فرستاده. خودشان نوشتهاند در صورت اعزام بیمارانی که علائم بالینی قطعی دارند. کادر درمان باید از لباس کامل، ماسک N95، محافظ چشم و صورت، دستکش و هندراب استفاده کنند.» او میگوید: «ممکن است مریض در حین انتقال استفراغ کند یا سرفه و عطسه کند و ترشحات او به قسمت پایینتنه پرسنل اورژانس بپاشد؛ بنابراین اعزام کادر بدون تجهیزات واقعا خطرناک است.»
این متخصص داخلی صحبتهای سعید را در رابطه با نبودن امکانات تایید میکند و میگوید: «کاملا پرسنل اورژانس تهران درست میگویند. ما در بیمارستان تخصصی با کمبود ماسک مواجه هستیم. از ماسک فیلتر دارد N۹۵ صحبت نمیکنم. همین ماسکهای کاغذی جراحی هم امروز در داروخانه بیمارستان یافت نمیشد.»
او معتقد است که وزارت بهداشت باید از شیوع این بیماری در چین حداقل ماسک و عینک، گان و لباس را دپو میکرد: «متاسفانه این کار ساده هم انجام نشده و الان با دلالی ماسک و ژل ضدعفونیکننده دست و… روبهرو هستیم چه برسد به عینک مخصوص و گان و تجهیزات تخصصیتر.»
این پزشک متخصص معتقد است در چند روز گذشته پروتکلهایی در مورد برخورد کادر پزشکی با بیماران مشکوک به کرونا به بیمارستانها فرستادهشده اما هنوز هم یکجور سردرگمی در بین مسوولان و کادر درمان وجود دارد: «چون از زمان شیوع بیماری در چین که کشورهای دیگر داشتند خودشان را برای مقابله احتمالی با این بیماری برنامهریزی میکردند، وزارت بهداشت با یک خوشبینی خاصی فکر میکرد این بیماری به مرزهای ایران نمیرسد و هیچ راهنما و پروتکلی تدوین نکرده بود.» او میگوید در پی وخیم شدن اوضاع دیروز ساعت یازده صبح در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جلسهای برای بررسی موضوع برگزار شده است.
او توضیح میدهد که محمدمهدی گویا مدیر مرکز پیشگیری بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت هیچ سیاستی برای مواجه با این بیماری نداشته و در چند روز اخیر فقط اخباری درباره تعداد مبتلایان داده است: «دکتر گویا که خودش متخصص بیماریهای عفونی است. چندین دوره است که معاون وزیر بودهاند و در همین سمت مدیریت مرکز پیشگیری بیماریهای واگیردار را به عهده داشتهاند چطور بیماری به این مهمی را که دنیا از آن صحبت میکرد، جدی نگرفتند.» او چند ثانیه مکث میکند و با تاثر میگوید: «متاسفانه ما امکانات کمی داریم و بیماری روبهپیشرفت است.»
طبق آخرین آماری که امروز وزارت بهداشت منتشرشده از شب گذشته سه نفر دیگر براثر این بیماری جان خود را ازدستدادهاند.
«کیانوش جهانپور»، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت ایران آمار تازهترین مبتلایان و جانباختگان ویروس کرونا را اعلام کرد که نشان از افزایش ۶۰ درصدی تعداد قربانیان و ۵۴ درصدی تعداد مبتلایان در ۲۴ ساعت گذشته دارد.
به گفته آقای جهانپور از دیروز ۳ نفر براثر ابتلا به کرونا فوت شده و ۱۵ نفر دیگر نیز ابتلایشان به این ویروس مثبت بوده است. پزشکی که با ایرانوایر گفتوگو کرده میگوید: «متاسفانه کیت تشخیصی در همه شهرها نیست و جواب بسیاری از نمونهها هنوز مشخص نشده است.»
بسیاری از کانالهای پزشکی از ابتلای کادر درمان به این بیماری خبر میدهند. در حال حاضر کانالهای پزشکی از مثبت بودن آزمایش دکتر «رزیتا ابوالقاسمی»، متخصص کلیه و همسرش دکتر «علیاصغر باباجانی» متخصص گوش و حلق و بینی خبر دادهاند. گفته میشود هر دوی آنها در بیمارستان «مسیح دانشوری» در قرنطینه و تحت مراقبت هستند.
یک پزشک متخصص در استان گیلان نیز از بستری شدن یک پزشک دیگر و همسرش به علت ابتلا به کرونا خبر میدهد: «دکتر بهروز حسنزاده متخصص داخلی و همسرش در رودسر مبتلا شدهاند و در بیمارستان رازی بستری هستند.» او دو شب پیش با یک بیمار پنجاهودوساله برخورد داشته که با پای خودش به بیمارستان آمده: «بهسرعت دچار مشکلات تنفسی شد، ریه درگیر شد، لوله گذاشتند و قلب و ریه از کار افتاد.»
یکی از قربانیان کرونا در استان گیلان نیز دکتر «رضا کوچکینیا»، رییس شبکه بهداشت آستانه بود.
جنازه دکتر کوچکینیا جمعه صبح دوم اسفند ماه در یک مراسم عمومی در شهر لاهیجان تشییع شد. یکی از افرادی که در این مراسم شرکت کرده بود، به «ایرانوایر» میگوید: «ایشان در بیمارستان پارس رشت قرنطینه بودند و فوت کردند. قبل از فوت جواب آزمایش کرونا نیامده بود اما جنازه دکتر را به خانواده تحویل دادند و آنها هم مراسم تدفین را به شکل عمومی برگزار کردند.»
در بیماریهای ویروسی واگیردار شبیه کرونا مراسم تدفین عمومی برای متوفی برگزار نمیشود و دفن باید با شرایط خاصی صورت بگیرد. یک پزشک متخصص داخلی به «ایرانوایر» میگوید: «معمولا این بیماران باید بدون کفن و غسل و در کاورهای مخصوص و پلمپ شده دفن شوند و برای جلوگیری از انتشار ویروس روی آن با آهک پوشیده شود.» او توضیح میدهد در سال ۱۳۹۶ که چندین نفر در مازندران به تب کریمه کنگو مبتلا شدند، همگی به این شکل دفن شدند و افرادی با لباسهای مخصوص متوفی را به خاک سپردند. بااینحال مشخص نیست تدفین افرادی که براثر بیماری کرونا در ایران فوت شدهاند، به چه صورت برگزار شده است.
یکی از اهالی لاهیجان به «ایرانوایر» میگوید: «مردم لاهیجان بهشدت ناراحت هستند چون فکر میکنند با تحویل جنازه دکتر کوچکی که اتفاقا برای مردم این منطقه بسیار عزیز بود، در حق آنها اجحاف شده است. خانواده دکتر کوچکی اما تاکید میکنند ایشان براثر آنفولانزا فوت کردهاند و مبتلابه کرونا نبوده اما پرسنل درمانی بیمارستان پارس از مثبت بودن آزمایش کرونای ایشان خبر دارند و موضوع در شهر پیچیده است.» رضا کوچکینیا در یک مقبره خانوادگی به خاک سپرده شده است.
پزشک متخصص داخلی میگوید: «اگر جواب آزمایش کرونای فرد متوفی مثبت باشد خانواده و کسانی که با او در تماس بودهاند باید به مدت دو هفته در قرنطینه باشند و آزمایشهای تشخیصی را انجام دهند. اگر هم ایشان مبتلابه آنفولانزا بوده بازهم خانواده باید قرنطینه شوند. دوره نهفتگی ویروس آنفولانزا ۵ روز است و قرنطینه ۵ روزه کافی است.» مردم لاهیجان میگویند: «فرقی نمیکند که دکتر رضا براثر چه بیماری فوت کرده. آنفولانزا یا کرونا هر چه بوده بیماری کشنده بوده و خانواده و نزدیکان او نباید مراسم تدفین و ترحیم عمومی برگزار میکردند.»
«حسین نورانینژاد»، فعال سیاسی اصلاحطلب، روز پیش در توییتر از مرگ پسرعمویش براثر ابتلا به ویروس کرونا در قم خبر داد. او روز گذشته در چند توییت در مورد تدفین پسرعمویش توضیح داد: «امروز پسرعموم به شکلی دردناک دفن شد. قصد کشدادن و آزردن مخاطب را ندارم اما واقعا مدیریت بحران، از کنترل تا درمان و حتی تدفین فاجعه است.»
انتظار داشتند خانواده در سردخانه جنازه را بین سایر جنازهها پیدا کنه، نهایتا خودشان جنازه را درآوردند، خودشان بالای سر قبر بعدازاین که فهمیدند جنازه کاور نشده، برادرش مجبور شده دستتنها و بهسختی خودش انجام بده. پرسنل غسالخانه و بیمارستان از انجام امور این جنازهها فراریاند. قاعدتا این کار باید توسط افراد مجهز و آموزش دیده باشد. به خانواده توصیه میشه که تنهایی تدفین کنند، اما نه کمک میشوند و نه مراقبت از ابتلا.
او در یک توییت دیگر نوشته: «دو روز است که به مقامات مختلف وزارت بهداشت پیغام دادیم که این موارد را جهت اطلاعشان و حل مشکل دیگر موارد، به آنها بگوییم، پاسخ نمیدهند.»
به گفته یک پزشک متخصص ازآنجاییکه ویروس کرونا روی سطوح هم وجود دارد. خانه و وسایل متوفی باید ضدعفونی شود. او میگوید: «اما با ضدعفونی درست بیمارستانها مشکل داریم. آنوقت چطور ممکن است وزارت بهداشت بتواند خانه این افراد و وسایل شخصیشان را ضدعفونی یا امحا کند؟»
سعید که در چند روز اخیر با آمبولانس چند بیماری مشکوک به کرونا را به بیمارستان امام خمینی رسانده، میگوید: «بعد از رساندن بیمار آمبولانس را با وایتکس و آب به قول خودشان ضدعفونی میکنند اما چه کسی میداند این ضدعفونی اصولی است یا خیر؟» او و همکارانش به شدن نگران وضعیت خودشان هستند: «خودمان هیچ، ما اگر درگیر شویم اطرافیانمان هم …» حرفش را نصفهنیمه میگذارد و خداحافظی میکند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.