محمدحسین آقاسی، وکیل دادگستری: در خانه امن اطلاعات سپاه بازجویی شدم
ایران وایر: به گفته آقاسی، حفاظت اطلاعات سپاه او را از طریق تماس تلفنی به مکانی در خیابان کارگر جنوبی فراخوانده است.
تعدادی از فعالان مدنی و سیاسی با انتشار بیانیهای در تاریخ ۱۵ فروردین ماه خواستار کمکهای فوری سازمان بهداشت جهانی و سازمانهای بیناللملی امدادرسان برای کنترل بحران کرونا در ایران شده بودند:
«محمدحسین آقاسی»، وکیل دادگستری روز یک شنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ به یکی از خانههای امن اطلاعات سپاه احضار شد. این حقوقدان که بیشتر وکالت روزنامهنگاران و متهمان سیاسی و امنیتی را برعهده دارد، به دلیل امضای یک بیانیه برای درخواست کمک از سازمانهای بینالمللی در شرایط کرونا، به مدت یک ساعت و ۳۵ دقیقه مورد بازجویی قرار گرفت.
تعدادی از فعالان مدنی و سیاسی با انتشار بیانیهای در تاریخ ۱۵ فروردین، خواستار کمکهای فوری سازمان بهداشت جهانی و سازمانهای بینالمللی امدادرسان برای کنترل بحران کرونا در ایران شده بودند. آنها از همه ایرانیان داخل و خارج از کشور خواسته بودند به «کمیته امداد ملی» برای کنترل بحران کرونا در ایران به دور از فساد حکومت بپیوندند.
محمدحسین آقاسی به «ایرانوایر» میگوید ماموران حفاظت اطلاعات سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی این بیانیه را تلاش برای «سیاهنمایی» و نشان دادن ناکارآمدی نظام در کنترل ویروس کرونا تلقی کردهاند.
به گفته این وکیل دادگستری، ماموران در زمان بازجویی، بیشتر میخواستهاند بدانند که آیا او عضو این کمیته شده است یا خیر. میگوید البته دلخوری خود را هم از امضای این بیانیه به وی نشان دادهاند.
به گفته آقاسی، حفاظت اطلاعات سپاه او را از طریق تماس تلفنی به مکانی در خیابان «کارگر جنوبی» فرا خوانده بود: «نهادهای امنیتی، هم وزارت اطلاعات و هم سپاه، هر دو غیر از اداره رسمی، خانههایی هم دارند که در آنها برخی از بازجوییها انجام میشود. من هم تلفنی به آپارتمانی در خیابان کارگر جنوبی دعوت شدم.»
او در پاسخ به این سوال که چرا با احضار شفاهی موافقت کرده است، میگوید: «اگر خودم نمیرفتم، احتمال این که ناچار به تشکیل پرونده و تعقیب قضایی از سوی آنها بشوم، بود که طبیعتا من این را نمیخواستم و برای جلوگیری از آن، مجبور به رفتن شدم. وقتی تلفنی دعوت میکنند، اگرچه حرکت غیرقانونی است اما اگر فرد احضار شده برای پاسخگویی نرود، ممکن است برایش تشکیل پرونده بدهند تا با دستور قضایی به شکل کتبی او را احضار کنند. طبق تجربه، همین تشکیل پرونده مبنای رسیدگی طولانی و محکومیتهای ناموجه و ناحقی شده است.»
این وکیل میگوید بازجویی او صبح روز ۳۱ فروردین با لحن دوستانه انجام شده است: «بیشتر دیالوگ بود و نه مونولوگ از طرف آنها. من هم با توجه به سن و سابقه کاری خود در پروندههای سیاسی، طبیعتا فقط شنونده نبودم.»
این وکیل در پاسخ به این که چه طور به تماس تلفنی برای احضار اعتماد کرده است، میگوید: «نهادهای امنیتی شماره تلفنهایی دارند که خاص هستند و نوع پیامهایشان هم خاص است. بنابراین، وقتی با این شمارهها زنگ میزنند، متوجه میشویم از نهاد امنیتی تماس گرفته شده است. البته من هم به همراه کسی به محل مورد نظر رفتم که اگر خدای نکرده برنگردم، بدانند کجا بودهام.»
به گفته آقاسی، سه مرد میانسال روبهروی او، آنطرف میز نشسته بودند اما فقط دو نفر از آنها با او صحبت کردهاند: «هر دو آنها به شدت مودب و با لحن دوستانه با من حرف زدند و مرتب من را جناب آقای آقاسی خطاب میکردند. آنها در ابتدا تشکر کردند که دعوتشان را پذیرفتهام و من هم از این که دوستانه با من صحبت میکردند، از آنها تشکر کردم. آنها اظهار تعجب میکردند که چرا من با افرادی که اسمشان در بیانیه است، همراه شدهام و بیانیهای را امضا کردهام که سیاهنمایی و ناکارآمدی نظام را بیان میکند.»
محمدحسین آقاسی توضیح میدهد: «بعد از کمی صحبت، آنها میخواستند بدانند که من عضو کمیته امداد ملی که در بیانیه ذکر شده است، هستم یا خیر. البته اول تصور میکردند عضو این کمیته هستم که گفتم من عضو هیچ گروه و کمیتهای نبودم، نیستم و نمیخواهم باشم. من فقط یک بیانیه را امضا کردهام. من وکیل هستم و مایلم در همین کار وکالت بمانم و وکیل کسانی باشم که به علت فعالیت سیاسی یا روزنامهنگاری، نیازمند دفاع هستند. به آنها گفتم تصور من از امضای این بیانیه، یک حرکت اجتماعی بود و نه سیاسی. چون تلاش بیانیه، جمعآوری کمکهای پزشکی از سازمانهای بینالمللی و مردمی بوده است.»
این وکیل درباره خلاصه آنچه در یک ساعت و ۳۵ دقیقه با سه مامور گذشته است، میگوید: «به طور کلی مسالهای که نسبت به آن حساس هستند، تشکلها است. هر تشکلی که عدهای را دورهم جمع کند و بوی نقد یا ضدیت بدهد، با آن برخورد میکنند. تصور آنها این بود که من عضو کمیته امداد ملی هستم. من به آنها توضیح دادم که عضو این کمیته نیستم و به نظرم این کمیته اساسا تشکیل نشده است. آنها هم در نهایت تشکر کردند و خداحافظی. »
۱۵ روز پس از انتشار بیانیه ۹ فعال مدنی، سیاسی و وکیل دادگستری، محمدحسین آقاسی، یکی از امضاکنندگان آن برای بازجویی به حفاظت اطلاعات سپاه فراخوانده شد.
امضاکنندگان دیگر این بیانیه، «داود هرمیداس باوند»، «گیتی پورفاضل»، «شهلا انتصاری»، «عیسی خان حاتمی»، «حشمت طبرزدی»، «کوروش زعیم»، «اسماعیل مفتیزاده» و «مهدی خزعلی» بودند.
کسانی که بارها از سوی حکومت ایران به دلیل فعالیتهای سیاسی و مدنی خود بازداشت و زندانی شدهاند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «سوء مدیریت، ناکارآمدی و فساد ساختاری در جمهوری اسلامی باعث گسترش سریع اپیدمی کووید-۱۹ در کشور شده و ایران را به یکی از مراکز مهم این بیماری در جهان تبدیل کرده است.»
امضاکنندگان بیانیه نوشته بودند: «در چنین شرایطی، ما درپی درخواست کمکهای فوری از سازمان بهداشت جهانی، سازمانهای بینالمللی، امدادرسان، حقوق بشری و همچنین از شما ایرانیان داخل و خارج هستیم و میخواهیم که با کمیته امداد ملی در شُرُفِ تشکیل در ارتباط مستقیم باشید.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.