پرواز در غبار؛ هواپیمایی ماهان متعلق به کیست؟
بیبیسی: نام شرکتهای هواپیمایی به طور معمول با حادثه و سوانح هوایی یا رقابتهای شرکتی بر سر خدمات بهتر است که بر سر زبانها میافتد.
اما این رویه معمول ایرلاینهای جهان برای شرکت هواپیمایی ماهان ایر چندان صادق نیست، ماهان ایر بدون آنکه حادثه یا سانحهای هوایی را تجربه کند هر از گاهی نامش نه فقط در اخبار ایران که به اخبار رسانههای جهان راه مییابد.
تازهترینش اظهار نظر مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده درباره این خط هوایی است که در سخنانش ماهان را “یک شرکت تروریستی” نامید که به گفته وزیر خارجه آمریکا “ایران از آن برای جابه جایی نیرو و سلاح استفاده میکند.”
مایک پمپئو برای مستند کردن حرفهایش درباره ماهان ایر به “جابهجایی محمولههای نامعلومی در روزهای اخیر به کشور ونزوئلا” اشاره کرد که این شرکت انجام داده و آن طور که وزیر خارجه آمریکا گفته است محمولههایی “برای حمایت از حکومت مادورو است.”
این مقام آمریکایی همچنین از کشورهای جهان خواسته تا حریم هوایی خود را بر روی پروازهای ماهان ایر ببندند. اما چرا ماهان تحریم و خبرساز شده است؟
چرا ماهان با شرکتهای هوایی دیگر تفاوت دارد؟
هواپیمایی ماهان، در سالهای اخیر تصمیماتی گرفته که از نظر اقتصادی با ایمنی سرنشینان، با معیارهای معمول شرکتهای هوایی جهان همخوانی ندارد. سه نمونه را ببینید:
پرواز به مقصد بیصرفه
ماهان از سالها قبل، از زمان دولت محمود احمدینژاد و روابط نزدیکی که او با هوگو چاوز، رییسجمهوری پیشین ونزوئلا داشت، مسیر پرواز تهران – کاراکاس را راهاندازی کرد. همان زمان تردیدهایی درباره اقتصادی نبودن این مسیر پروازی مطرح بود، اما در توجیه این اقدام به سرمایهگذاریهای ایران در ونزوئلا و همچنین رفت و آمد متخصصین و تکنسینهای ایرانی به آن کشور اشاره میشد.
اما چرا یک خط هوایی باید تن به برقراری برنامهای دهد که مبنای اقتصادی و سوددهی آن با تردید روبروست؟
اتهام ”واردات کرونا”
البته این نخستین بار نیست که نام ماهان با اخباری از این دست به رسانهها راه مییابد، ماهان به واردکردن ویروس کرونا به ایران متهم است، از آن رو که با شیوع ویورس کرونا در چین، به پروازهای خود ادامه داد و حتی به رغم تاکید مقامهای بهداشتی ایران مبنی بر ممنوعیت و توقف پرواز به ووهان چین، این خط هوایی همچنان پروازهای خود به شهرهای مختلف چین را ادامه داد.
اما انتقادها و ملامتهای منتقدان به ادامه پروازهای ماهان به چین نه تنها چاره ساز نشد که حتی چانگهووا، سفیر چین در تهران با انتشار عکس یادگاری در کنار حمید عربنژاد، مدیرعامل شرکت هواپیمایی ماهان، از “تمایل ادامه همکاری این خط هوایی با چین” خبرداد.
رعایت اصول بهداشتی و مراقبت از پروتکلهای بهداشتی و درمانی و دوری جستن از خطر، اصل پذیرفته شده ایرلاینهای غیرنظامی است، چرا ماهان نباید حتی به رغم تاکید وزیر بهداشت و اعلام ممنوعیت و محدودیتهای رسمی همچنان همکاری با چین را در دستور کار خود داشته باشد؟
نشست و برخاست زیر رگبار
مقامهای آمریکایی در سالهای متمادی درگیری و جنگ در سوریه به تناوب ماهان ایر را متهم کردهاند که در پوشش پرواز هواپیمای مسافری و غیرنظامی، نیروهای نظامی و حتی تسلیحات و ادوات نظامی به سوریه منتقل می کند.
نصرتالله حسینیپور، که خبرگزاری مهر او را سردار سپاه معرفی میکرد در آبانماه ۹۸، در مراسم بزرگداشت یکی از کشتهشدگان جنگ سوریه در لامرد استان فارس اذعان کرد که “بر ظالم میتازیم و از مظلوم دفاع میکنیم و این را بدانید که در جابجایی نیروها به سوریه فقط با هواپیمای غول پیکر ماهان بود که به داد ما میرسید، زیرا زیر رگبار دشمن وارد فرودگاه دمشق میشد و نیروها را پیاده میکردند.”
این را بدانید که در جابجایی نیروها به سوریه فقط هواپیمای غول پیکر ماهان بود که به داد ما میرسید، زیرا زیر رگبار دشمن وارد فرودگاه دمشق میشد و نیروها را پیاده میکردند.
اما چرا باید یک خط هوایی مسافربری غیرنظامی تن به چنین ریسک عظیمی بدهد؟
وصیتنامه به جای کارت پرواز
نام ماهان ایر در بهار سال ۹۴ با تصاویری تکاندهنده از لحظه تلاش یک هواپیمای این خط هوایی برای به زمین نشستن در فرودگاه صنعا، بر سر زبانها افتاد. ایرباس ۳۱۰ ماهان در حالیکه قصد کرده بود در فرودگاه صنعای یمن به زمین بنشیند با تهدید دو جنگنده عربستان روبرو میشود، پیش از این برج مراقبت عربستان از خلبان خواسته بودند راه آمده را بازگردد، اما هواپیما به مسیر خود ادامه داده بود. دو جنگنده سعودی باند فرودگاه صنعا را زدند طوریکه امکان فرود برای ایرباس ماهان میسر نشد و در حالیکه چرخهای هواپیما برای نشستن باز شده بود، کاپیتان بهزاد صداقتنیا، تصمیم میگیرد تا از فرود منصرف شده و بازگردد.
خلبان آن پرواز بهزاد صداقتنیا، به خبرگزاری تسنیم میگوید بار هواپیمایش “مواد دارویی و تجهیزات پزشکی” مورد نیاز برای مردم یمن بود.
یک هواپیمای شرکت ماهان بعد از فرود در فرودگاه صنعا در یمن
یکی از سرنشینان آن پرواز توضیح میدهد: “…ما به این جمعبندی رسیدیم که برای رساندن کمکهای پزشکی به مردم یمن به این سفر برویم، حتی بهقیمت اینکه در این راه شهید شویم … با جمعی آماده پرواز شدیم و همه وصیتنامههای خودمان را نوشتیم.” اما چرا و چگونه صاحبان یک خط هواپیمایی مسافربری حاضر شدهاند هواپیما و خدمه پرواز خود را در معرض چنین تهدید عظیمی قرار دهند؟
تاسیس در پانزده دقیقه با طلب شاه از مصر
اخباری از این دست و پرسشهایی از این جنس درباره ماهان ایر بسیار است، ماهان ایر چگونه شرکتی است که رفتاری اینگونه دارد؟ آمریکا از سال ۲۰۱۱ یعنی ۹ سال قبل ماهان را به ظن همکاری با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
حتی ماهان خط هواپیمایی متعلق به سپاه پاسداران نامیده شده است که دستکم روی کاغذ و بر مبنای اسناد و مدارک این ادعا با تردیدهایی جدی روبروست.
مالک شرکت هواپیمایی ماهان ایر، “موسسه خیریه مولیالموحدین علی ابن ابیطالب استان کرمان” است، شرکتی که در سال ۱۳۷۱ تاسیس شد و آن طور که حسین مرعشی استاندار وقت استان کرمان و از اعضای حزب کارگزاران سازندگی میگوید: “تاسیس ماهان یک ربع بیشتر طول نکشید.”
حسین مرعشی استاندار سابق کرمان و از اعضای حزب کارگزاران سازندگی
حسین مرعشی که پسرعموی همسر اکبر هاشمی رفسنجانی است در سال ۱۳۶۶ همراه با شماری از مقامهای استانی در استان کرمان از جمله یحیی جعفری، امام جمعه کرمان، موسسه خیریه مولی الموحدین را به ثبت رساند و تا سالها استانداران کرمان و امامان جمعه این شهر در این موسسه نقشآفرین بودند.
این موسسه امروز یک امپراتوری مالی واقعی است و شرکتهای پرشماری را زیر مجموعه خود دارد، که تنها یکی از آنها “شرکت هواپیمایی ماهان” است.
حسین مرعشی در گفت وگویی با نشریه “کرمان ما” در بیان خاطرات تاسیس ماهان میگوید: “یک روز در دفتر کار خودم نشسته بودم که یکی از دوستان از دبی تماس گرفت و گفت یک آقای مصری به نام ابراهیم کامل چهار هواپیما دارد و میخواهد در ایران شرکت هواپیمایی تأسیس کند و سؤال کرد آیا شما آمادگی دارید این کار را در کرمان انجام دهید و من هم بدون درنگ و تأمل موافقت خودم را اعلام کردم.”
قرار بر این میشود که شرکتی با سرمایه گذاری پنجاه پنجاه با طرف مصری تشکیل شود به این شرط که طرف مصری سهم طرف ایرانی را هم تامین کند و طلبکار بماند تا از محل سود شرکت این نیمه سرمایهگذاری تسویه شود.
مرعشی میگوید در حین کار باخبر میشود که ایران از بابت وامهایی که در زمان محمدرضا شاه پهلوی به مصر اعطا شده بود، از این کشور طلب دارد، ” … آقای کامل به ما گفتند اگر شما بتوانید موافقت طرف ایران را بگیرید من هم موافقت طرف مصر را میگیرم تا این هواپیماها را به جای طلب به ایران بدهیم.”
یکی از دوستان از دبی تماس گرفت و گفت یک آقای مصری چهار هواپیما دارد و میخواهد در ایران شرکت هواپیمایی تأسیس کند و سؤال کرد آیا شما آمادگی دارید این کار را در کرمان انجام دهید؟
تماس حسین مرعشی، استاندار وقت کرمان با مقامهای وزارت اقتصاد از جمله محسن نوربخش وزیر اقتصاد وقت و مهدی نواب، معاون او منجر به اخذ موافقت آنها میشود و با اطلاع به اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری وقت، کار از سر گرفته میشود.
آقای مرعشی میگوید، ما به ازای ریالی آن طلب ارزی ایران از مصر را موسسه مولی الموحدین به دولت میپردازد تا کار ماهان با چهار هواپیما آغاز شود. حالا ماهان در مجموع ۳۹ فروند هواپیما در ناوگان خود دارد و مدیرعاملی آن بر عهده حمید عربنژاد خانوکی است.
خیریه همه کاره؛ کلاف پیچیده شرکت در شرکت
حمید عربنژاد در عین حال نایب رئیس هیئت مدیره شرکت هواپیمایی ماهان هم هست، احمد مراد علیزاده به نمایندگی از “شرکت گروه توسعه و عمران علوی کرمان” ریاست بر هیئت مدیره ماهان ایر را برعهده دارد و شهریار ذوالعلی به نمایندگی از موسسه خیریه مولی الموحدین علی ابن ابیطالب استان کرمان عضو دیگر هیئت مدیره ماهان است.
حمید عربنژاد (سمت چپ) نایب رئیس هیئت مدیره شرکت هواپیمایی ماهان
حمید عربنژاد پیش از مدیریت عاملی شرکت هواپیمایی ماهان، دست کم در هیئت مدیره یازده موسسه و شرکت دیگر نیز با عناوین مختلفی حضور داشته و دارد که شماری از آنها زیرمجموعه ساختار مالی موسسه مولیالموحدین هستند:
- شرکت مهندسی تعمیرات اساسی هواپیمایی فارس کوه
- شرکت توسعه پردیس لالیم
- پردیس پرهام کیش
- عمران مهر شهداد
- خدمات هوایی گروه ماهان
از جمله شرکتهای زیر مجموعه ماهان هستند تا ماهان نه فقط یک شرکت که مجموعهای از شرکتها در ساختار موسسه به حساب آید.
در هیئت مدیره شرکت گروه خدمات هوایی گروه ماهان، افرادی به نمایندگی از “موسسه خیریه مولی الموحدین”، “سازمان عمران کرمان”، ” گروه صنایع خودروسازی کرمان”، “شرکت اشکو پارس” و “شرکت بازرگانان خیر کرمان” حضور دارند که بخشهایی از زنجیره شرکتها و افراد فعال و حاضر در این ساختار مالی قدرتمند را به نمایش میگذارد.
یک امپراتوری سیاسی – کرمانی؛ با نامهای تکراری
جست وجو در ساختار مدیریتی و ارکان شرکتهای زیر مجموعه موسسه خیریه مولی الموحدین نشان میدهد که دایره افراد حاضر در این امپراتوری، دایره چندان وسیعی نیست، آنها یا در مرام سیاسی و در اصالت کرمانی مشترک هستند یا اینکه دست کم در دورههایی در کرمان مسوولیتهای دولتی داشتهاند.
محمد علی کریمی، استاندار کرمان در دولت محمد خاتمی و نماینده کرمان در مجلس هشتم از جمله این افراد است، او در هیئت مدیره “شرکت پتروشیمی هامون” به نمایندگی از شرکت “گروه توسعه و عمران علوی کرمان” حضور دارد.
آقای کریمی در برخی شرکتهای مجموعه نیز به نمایندگی از شرکت سازمان عمران کرمان عضو هیئت مدیره است.
محمد علی کریمی؛ استاندار کرمان در دولت محمد خاتمی
صنایع خودروسازی کرمان، خدماتی بازرگانی خیر کرمان، عمران ارگ، گروه توسعه و عمران علوی کرمان، توسعه عمران دل عالم و شرکت احداث نگهداری و بهره برداری آزادراه بندرعباس کرمان از جمله شرکتهایی است که محمد علی کریمی در ساختار مالی موسسه مولی الموحدین در آنها سمت داشته یا دارد.
گفته میشود، موسسه خیریه مولی الموحدین ۳۰ هلدینگ و شرکت را در زیر مجموعه خود جای داده است که شرکت هواپیمایی ماهان، گروه صنایع خودروسازی کرمان، عمران ارگ، عمران علوی ماهان وخدماتی بازرگانی هزار کرمان در کنار نامهای قبلی معدودی از شرکتها یا مجموعههای این موسسه را تشکیل میدهند.
عضویت متقابل شرکتها و نمایندگانشان در هیئت مدیرهها یا سمتهای ضربدری در ساختار مدیریتی شرکتهای مجموعه، از جمله ویژگیهای نظام این ساختار مالی است. انتخاب راهکار تو در تو بودن شرکتهای متعدد به جای تجمیع فعالیت آنها ذیل یک شرکت در این مجموعه اقتصادی، انتخابی آگاهانه بوده است.
محمدرضا یزدانپناه فدایی، محمد جواد فدایی فتحآبادی، علی مصطفوی، علی پهلوانزاده، علی غضنفری، محمدرضا شهبخش، محمد فرشاد، جمشید انصاری، ولیالله افخمی و محمود خاقانی از جمله افرادی هستند که در این امپراتوری مالی به طور ثابت یا گردشی مسوولیت داشتهاند، همچنین شماری از آنها در دورههایی مسوولیتهای دولتی داشته یا دارند.
خیریه برای گزارش ندادن؛ با امضای قاسم سلیمانی
حسین مرعشی از بنیانگذاران موسسه مولی الموحدین، در سال ۱۳۹۳ در گفت وگو با تسنیم، درباره تکلیف فعالیتهای اقتصادی شرکتهای زیر مجموعه موسسه گفته بود: “… ماهان سود سهام نمیدهد و هر چقدر پول در آورد، هواپیمای جدید میخرد، کرمان خودرو سود سهام نمیدهد و هر چقدر در میآورد، کارخانه در بم میسازد. یک برنامههایی را برای توسعه در کرمان در قالب یک مؤسسه غیرانتفاعی طراحی کردیم و آن را جلو میبریم.”
قانون گفته به چه کسی باید گزارش بدهیم؟
اما محمدرضا پورابراهیمی، نماینده اصولگرای کرمان که او را باید رقیب سیاسی اصلاحطلبان حاضر در مجموعه مولی الموحدین به حساب آورد در طول سالها به انتقاد از ابهام و شفاف نبودن عملکرد موسسه گلایه کرده است، پورابراهیمی در سال ۱۳۹۱ از شفاف نبودن صورتهای مالی و کارنامه اقتصادی مجموعه مولی الموحدین و شرکتهای پرشمار زیرمجموعهاش انتقادهایی دامنه دار مطرح کرد.
او در گفت وگو با تسنیم می گوید با اینکه اعضای موثر در هیئت امنا و مدیریت موسسه بنا به صفت شخصیت حقوقیشان در خیریه مولی الموحدین مسوولیت می گرفتند اما در سال ۱۳۸۴ و با پیروزی محمود احمدی نژاد و تغییر فضای سیاسی ایران، اساسنامه موسسه تغییر یافت تا به جای افراد حقوقی، افرادی حقیقی اداره این موسسه را در اختیار داشته باشند.
رسانههای اصولگرا از این تغییر با عنوان “موروثی کردن” در موسسه نام میبرند.
ماهیت خیریه بودن موسسه سبب شده است تا مسوولان این موسسه از گزارشدهی درباره فعالیتهای خود سر باز زنند.
حسین مرعشی و قاسم سلیمانی (سمت چپ)
حسین مرعشی، در آبان ماه ۹۸ در گفتوگویی با اعتماد آنلاین، آنجا که از او درباره گزارش دهی از فعالیتهای موسسه پرسش می شود، میگوید: “قانون گفته به چه کسی باید گزارش بدهیم؟”
مرعشی در ادامه برای آنکه بر درستی و صحت عملکرد این ساختار مالی عظیم تاکید کند، از شریک کردن رقبای سیاسی خود در اداره فعالیتهای موسسه سخن گفته و ادامه میدهد: “اجازه دهید یک چیزی را بگویم. به یک نقطهای رسیدیم که من آمدم صورتجلسه کردیم. من آقای [محمدرضا] باهنر را عضو هیات امنا آوردم. گفتم امضا کن، ایشان امضا نمیکرد. خواهش کردیم ایشان امضا کرد. امضای قاسم سلیمانی را گرفتیم. عضو هیات امنا بود. خودمان هم امضا کردیم.”
اگر از این جمله چنین برداشت کنیم که حتی قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس عضو هیئت امنای موسسه مولی الموحدین به عنوان مالک اصلی ماهان ایر بوده است، شاید گره فهم رفتار هواپیمایی ماهان در خطرپذیری و ریسک کردنها باز شود و دلیل حساسیت آمریکاییها بر عملکرد این شرکت هواپیمایی، قابل درک باشد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.