31.07.2020

رویترز خطر کمبود و گرانی غذا و دارو در ایران را جدی خواند

رادیوفرانسه: دولت ایران می کوشد پیش از گران شدن قیمت ها دارو و غذای مورد نیاز کشور را وارد کند اما با مانع تحریم ها روبرو است.
دولت ایران می کوشد پیش از گران شدن قیمت ها دارو و غذای مورد نیاز کشور را وارد کند اما با مانع تحریم ها روبرو است. ایرنا

رویترز در گزارشی نوشت که حکومت ایران که با تنگناهای تحریم ها و همه گیری ویروس کرونا روبرو است می کوشد پیش از وقوع بحران عرضه و افزایش قیمت ها، دارو و مواد غذایی مورد نیاز کشور را خریداری و وارد کند، اما، بانک ها و حکومت های خارجی از همکاری با ایران خودداری می ورزند، هر چند خرید دارو و مواد غذایی مشمول تحریم های آمریکا علیه ایران نمی شود.

رویترز افزوده است که پس از یک سال و نیم تلاش، دولت سوئیس عاقبت توانست در فوریه گذشته با موافقت آمریکا کانال ویژه ای را تحت عنوان “توافق تجاری بشردوستانۀ سوئیس” برای صدور دارو و غذا به ایران راه اندازی کند. اما، بانک مرکزی ایران تاکنون نتوانسته میلیاردها دلار دارایی نفتی مسدود شدۀ این کشور را به حساب توافق تجاری بشردوستانه سوئیس منتقل کند.

رویترز به نقل از پنج منبع آگاه افزوده است که این پول ها حاصل صادرات نفت ایران پس از امضای برجام در فاصلۀ سال های ٢٠١٦ و ٢٠١٨ است و عمدتاً در بانک های کشورهای آسیایی خریدار نفت ایران به ویژه کره جنوبی و ژاپن مسدود شده اند. برای نمونه، هفت میلیارد دلار از دارایی های حاصل از فروش نفت ایران در بانک های کره جنوبی مسدود شده و کلیه تلاش های تهران برای دستیابی به این منابع تاکنون بی نتیجه مانده اند.

رویترز افزوده است که این موارد پیچیدگی تحریم های آمریکا را نشان می دهد که در نتیجۀ آنها بانک ها و کشورها حاضر به همکاری مالی با ایران حتی برای خرید دارو و غذا نیستند، هر چند صدور این اقلام به ایران رسماً مشمول تحریم های آمریکا نمی شود.

رویترز به نقل از منابعی که نخواسته اند نام شان فاش شود نوشته است که کره جنوبی و ژاپن حاضر نیستند بدون اجازۀ صریح آمریکا دارایی های مسدود شدۀ ایران را از طریق بانک مرکزی این کشور به حساب “توافق تجاری بشردوستانۀ سوئیس” منتقل کنند.

وزارت امور خارجۀ کره جنوبی به رویترز گفته است که دولت آمریکا با انتقال پول نقد به دولت ایران تحت هر شکلی مخالف است.

در این حال، سخنگوی وزارت اقتصاد دولت سوئیس امروز پنجشنبه سی ام ژوئیه بار دیگر اعلام کرد که یک محمولۀ داروی مقابله با عوارض درمان سرطان از طریق کانال ارسال کالاهای بشردوستانه به ایران به این کشور ارسال شده است. این محموله در اوایل سال جاری و با موافقت آمریکا به ایران فرستاده شده است. با این حال، سخنگوی وزارت اقتصاد سوئیس دربارۀ تاریخ دقیق ارسال این محموله و حجم و ارزش آن توضیحی ارایه نداده است.

در ایران حسن روحانی می گوید که بر خلاف انتظار دولت آمریکا، تحریم های این کشور اقتصاد ایران را به زانو درنیاورده، بلکه بالعکس مثلاً تولید فولاد ایران دو برابر شده است، هر چند آمار رسمی تصریح می کند که صادرات غیرنفتی ایران در سه ماهۀ نخست سال جاری ٤٤ درصد کاهش یافته است. با این حال، برخی اقتصاددانان از جمله حسین راغفر هشدار داده اند که از این پس سهمیه بندی مایحتاج عمومی گریزناپذیر است و باید این سازوکار را تا دیر نشده به اجرا گذاشت.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates