احضار علی تاج به دادسرا؛ از فساد پدر و پسر تاج چه میدانیم؟
ایران وایر: «غلامحسین اسماعیلی»، سخنگوی قوه قضاییه ایران، سهشنبه ۲۱مرداد۱۳۹۹ در جریان کنفرانس خبری خود به خبرنگاران گفت: «پسر یکی از روسای فدراسیونهای ورزشی، مشکلاتی داشته که برایش پروندهای تشکیل شده است. برای ما استعفا یا عدم استعفای پدرش، تاثیری در رسیدگیهای قضایی ندارد.»
منظور او به «علی تاج»، آقازاده «مهدی تاج»، رییس پیشین «فدراسیون فوتبال ایران» است. سخنگوی قوه قضاییه ایران این جمله را زمانی به زبان آورد که خبرنگاری از او در مورد ابهام در استعفای ناگهانی «یک رییس فدراسیون مشهور ورزشی» در ایران پرسید و سوال کرد که آیا دلیل استعفای او، فساد مالیاش بوده یا نه.
غلامحسین اسماعیلی همچنین اینگونه پاسخ داده بود: «اگر منظورتان همان فردی است که در ذهن من است، باید بگویم که ما موضوع ابربدهکاری نداریم.»
جمله غلامحسین اسماعیلی، یادآور دادخواستی است که سال ۱۳۹۶ برخی از مربیان و مدیران باشگاهی فوتبال ایران برای «سازمان بازرسی کل کشور» ارسال کرده بودند. شکایت آنها به فساد مالی در فدراسیون فوتبال و ناپدید شدن بخشی از درآمدهای باشگاهها از محل بلیتفروشی یا آگهی محیطی مربوط میشد. اما آنچه از نماینده سازمان بازرسی کل کشور در طبقه همکف ساختمان فدراسیون فوتبال ایران شنیده بودند، اعجابانگیز بود: «ما به ارقام زیر میلیون دلار ورود جدی نمیکنیم.»
مهدی تاج ۸دی۱۳۹۸ به دلیل آنچه بیماری قلبی خوانده بود، از ریاست فدراسیون فوتبال ایران استعفا داد. اما رد پایش باز هم از فوتبال ایران پاک نشد. آنچه او از خود به جای گذاشت نه یک اختلاس ساده یا فساد مالی، که در حقیقت غارت تمامی داراییهای فوتبال ایران محسوب میشد.
او چنان کرد که حالا پای نهادهای قضایی هم به فدراسیون فوتبال باز شده است. نمونهاش بخشی از صحبتهای غلامحسین اسماعیلی در آخرین کنفرانس خبریاش است: «قرارداد آقای مارک ویلموتس از سوی سازمان بازرسی کشور بررسی شد. متوجه شدیم که برای حضور ۶۳ روزه این مربی هزینه سنگینی به کشور وارد شد و این قرارداد ایرادات و اشکالات بسیاری داشته است. قاعدتا تصمیم مقتضی به سرعت اتخاذ خواهد شد.»
قرارداد «مارک ویلموتس»، سرمربی بلژیکی تیم ملی فوتبال ایران، نوعی غارت منابع مالی فوتبال ایران محسوب میشد. مربیای که بر اساس ارزشگذاری سایت «ترانسفرمارکت» ارزشی حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار دلار داشت، با قرارداد سالیانه ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار یورو به ایران آمد.
پیش از آنکه بدانیم چرا این قرارداد ناگهان جهشی چشمگیر پیدا کرده است، میتوان خاطرهای از قرارداد «فرهاد کاظمی» با باشگاه سپاهان در سال ۱۳۸۳ را به یاد آورد.
فرهاد کاظمی پس از یک دوره موفقیتآمیز در ابومسلم، پیشنهادی از مهدی تاج رییس وقت هیاتمدیره «باشگاه سپاهان اصفهان» دریافت کرد. «محمدرضا ساکت» که در تمام سالهای ریاست مهدی تاج، مرد شماره دو فدراسیون فوتبال ایران بود، همان زمان به عنوان مدیرعامل پای میز مذاکره با فرهاد کاظمی نشست. اما رقم قرارداد، ۵۰ میلیون تومان، بیش از مبلغ توافق شده نگارش شد. فرهاد کاظمی از مهدی تاج این جمله را شنیده بود: «این پنجاه میلیون تومان، حق چایی ماست.» به نظر میرسد که واحد پولی «حق چای» به مرور زمان از ریال به یورو تغییر کرده است.
تیر ماه سال جاری «ایرانوایر» مطلع شد که قوه قضاییه دستور توقیف اموال مهدی تاج به ارزش ۲ میلیون یورو را صادر کرد. دلیل توقیف اموال رییس پیشین فدراسیون فوتبال ایران که مشتمل بر املاک او در تهران و اصفهان است، روشن شدن رقم پرداختی قرارداد مارک ویلموتس بود.
فساد مالی مهدی تاج را نه تنها در قرارداد سرمربی بلژیکی پیشین تیم ملی ایران، قرارداد غیرقانونی با موسسه «فراکاو» که مالک وبسایت «ورزش سه» نیز است، واگذاری بلیت فروشی تمامی ورزشگاههای ایران به «ستاد اجرایی فرمان امام»، ناپدید کردن بیش از ۱۰ میلیون یورو از درآمدهای ایران از فدراسیون جهانی فوتبال، که حتی در فروش غیرقانونی زمینهای مصلای تهران نیز میتوان دید.
«یاشار سلطانی»، روزنامهنگاری که اسناد مربوط به فساد مدیران شهری را منتشر کرد در یکی از فاشگوییهای خود در توییتر نوشته بود که مهدی تاج ۹۲۰ متر زمین خود را جنب مصلی تهران به مبلغ ۹۵۰ میلیارد تومان فروخته است؛ یعنی متری بیش از صد میلیون تومان که رقمی نجومی به حساب میآید. از اصفهان هم خبر میرسد که بخشی از داراییهای پسرش علی تاج در ماههای اخیر به ریال و دلار تبدیل شده بود. بخش عمدهای از املاک مهدی تاج در ایران به نام علی تاج یا همسرش ثبت شده است.
علی تاج دانشآموخته دانشگاه پدر است؛ از ۱۶ سالگی وارد بازار فوتبال و آهن شد. هم برای سپاهان نقش مدیریت دلالی بازیکنان و مربیان را بر عهده داشت، هم از کشورهای افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، هندوستان و ترکمنستان، «آهن قراضه» میخرید. یعنی وقتی همسنهایش در حال تحصیل در دبیرستانهای ایران بودند، او دلالی بازیکن و آهنآلات میکرد.
«علی کریمی»، ستاره سابق فوتبال ایران، در زمان فاشگوییهایش علیه مهدی تاج، ادعا کرده بود که «آرمناک پطروسیان» دروازهبان ارمنستانی سابق باشگاه سپاهان، با رانت مهدی تاج در ایران و ارمنستان، دلالی «میلگرد» میکند.
آرمناک پطروسیان رابطهاش را با مهدی تاج تکذیب کرد و گفت: «ده سال است که مهدی تاج را ندیدهام.» دروغ هم نمیگفت؛ آرمناک پطروسیان با علی تاج شراکت در صادرات فولاد داشت.
آقازادهای که سخنگوی قوه قضاییه از پیگیری پرونده فساد مالیاش خبر داده است، طی تمام سالهای اخیر، خودش را در سایه نگه داشت. هرگز عکس و تصویری از او منتشر نشد، هیچگاه در محافل عمومی نیامد، اما تاثیرگذارترین شخصیت فدراسیون فوتبال ایران بود.
«ابراهیم شکوری» بازیکن سابق باشگاههای سایپا و پرسپولیس، از نزدیکترین دوستان علی تاج بود که به دبیرکلی فدراسیون فوتبال رسید.
«دراگان اسکوچیچ» که پس از جدایی مارک ویلموتس به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران انتخاب شد، در خانه شخصی علی تاج و در حضور مدیربرنامههای رسانهای و مدیربرنامههای رسمیاش قرارداد خود را امضا کرد. «خبرگزاری مهر» نیز همان زمان تایید کرده بود که فقط علی تاج و مدیربرنامههای «اسکوچیچ» در این قرارداد نقش داشتند.
این یعنی حتی زمانی که مهدی تاج از ریاست فدراسیون فوتبال استعفا داده بود، باز هم آقازادهاش شخصیتهای فوتبال ایران را مثل تکههای پازل کنار هم میچیند. اما او تخصصهای دیگری نیز دارد. علی تاج در ترکیه، «نفت کوره» یا همان «مازوت» ایران را میفروشد. همزمان در اربیل عراق، مجتمعسازی میکند.
اواخر دی سال ۱۳۹۶ «محمدرضا داورزنی» معاون وقت «وزارت ورزش و جوانان»، هیاتی ۱۹ نفره از مدیران ارشد ورزش ایران را برای افتتاح برخی از ورزشگاههای ساخت «قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا» سپاه پاسداران در عراق، به شهرهای کربلا، نجف و بغداد برد.
سپاه پاسداران طی سالهای اخیر در شهرهای عراق اقدام به ساخت ۱۹ مجتمع ورزشی کرد. تمامی این ورزشگاهها با بالاترین و بهروزترین امکانات ساخته شدهاند. علی تاج، آقازاده فرمانده سابق اطلاعات سپاه اصفهان، یکی از پیمانکارهای این مجموعههای ورزشی سپاه پاسداران در عراق بود.
اوکراین، یکی دیگر از مقاصد درآمدزاییهای خانواده تاج است. علی تاج اداره یکی از شرکتهای زیرمجموعه «فولاد متیل» در اوکراین را نیز بر عهده داردٰ؛ شرکتی که هم برای ایران تحریمها را دور میزند و هم در صادرات فولاد کمک میکند.
امروز میتوان دوباره به جمله نماینده سازمان بازرسی کل کشور در فدراسیون فوتبال بازگشت. وقتی که گفته بود این سازمان به مبالغ پایینتر از «میلیون دلار» ورود جدی نمیکند. آنچه مهدی تاج و آقازادهاش لااقل در قرارداد مارک ویلموتس جابجا کردهاند، یکونیم میلیون یورو بیش از ارزش واقعی برای یک سال بود. آنچه در فروش مازوت و قراردادهای پتروشیمی یا فولاد در ترکیه و عراق و اوکراین میگذرد، بحثی جداگانه است.
شنیدهها حکایت از احضار علی تاج از سوی قوه قضاییه میدهد. هر چند که «امیرمهدی علوی»، سخنگوی فدراسیون فوتبال ایران، (که او نیز با دستور و درخواست علی تاج به این مقام رسید) خرداد ماه امسال در محفلی خصوصی گفته بود: «رابطه آقای تاج با حاجآقا آن قدر محکم است که خطری تهدیدش نکند.»
مهدی تاج، از دهه ۶۰ خورشیدی، «ابراهیم رییسی»، رییس قوه قضاییه ایران، را «حاجآقا» صدا میزند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.