ناگفتههای بهداد اسفهبد، کارمند فیسبوک، از بازداشت در ایران
رادیوفردا: بهداد اسفهبد، برنامهنویس نخبه ایرانی و کارمند سابق شرکتهای گوگل و فیسبوک، روز دوشنبه ۲۷ مرداد، با انتشار یادداشتی به زبان انگلیسی از بازداشت هفت ماه پیش خود در ایران توسط سازمان اطلاعات سپاه و فشار این نهاد امنیتی برای وادار کردن او به جاسوسی پرده برداشت.
بهداد اسفهبد که ۳۷ ساله است و ملیت کانادایی نیز دارد، از دانشآموختگان دانشگاه شریف در تهران و دانشگاه تورنتو در کاناداست که در چند سال اخیر در گوگل و سپس فیسبوک مشغول کار بوده، اما در پی بازداشت و بازجویی هفتروزه، بهدلیل شرایط روحی، از کار کناره گرفته است.
آقای اسفهبد در گفتوگوی اختصاصی با رادیو فردا، جزئیات بازداشت و بازجویی خود را بهطور مفصل شرح داده و میگوید تهدید شده که اگر همکاری نکند، میتوانند بهعنوان جاسوس آمریکا در ماجرای ساقط شدن هواپیمای اوکراینی برایش پرونده بسازند.
تازهترین تحول در ماجرای آقای اسفهبد که بهگفته خودش باعث شده است سکوت چندینماههاش را بشکند و به افشاگری در این زمینه بپردازد، رسیدن احضاریهای قضایی به نشانی محل زندگی خانوادهاش در ایران است که به او پنج روز فرصت داده شده تا خود را به دادسرای اوین معرفی کند.
بهداد اسفهبد در این مصاحبه جزئیات بازجوییهای طولانی با تمرکز بر موضوع ارتباط با گروههایی را شرح میدهد که خارج از ایران در زمینه فیلترشکن و دسترسی آزاد ایرانیان به اینترنت فعالیت میکنند و میگوید اطلاعات سپاه با دانلود حدود ۳۰۰ گیگابایت اطلاعات شخصی من و بررسی آنها متوجه شدند که من هیچ همکاریای با این گروهها ندارم.
بهگفته آقای اسفهبد، آنها در عین حال هراس داشتند از اینکه لپتاپ کاری من را روشن کنند و تصورشان این بود که با روشن کردن آن، شرکت فیسبوک قادر خواهد بود صدای آنها را بشنود.
بازداشت آقای اسفهبد در میان دو واقعه کشته شدن قاسم سلیمانی در عراق توسط آمریکا و ساقط شدن هواپیمای اوکراینی در ایران توسط سپاه رخ داد.
او میگوید چند روز پس از فاش شدن سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران بود که برایشان محرز شد در زمینه فیلترشکن هیچ فعالیتی ندارم. پس از آن بود که ظاهراً نمیخواستند خبر بازداشت یک کانادایی دیگر در آن شرایط برایشان هزینهساز شود.
آقای اسفهبد بعد از آن تحت فشار قرار میگیرد تا به قیمت آزادی خود، برای سازمان اطلاعات سپاه خبرچینی و جاسوسی کند.
«متهم شدم به اینکه شاید قبلاً با افراد این لیست [فعالان دسترسی آزاد به اینترنت] همکاری کردهای و گفتند ما پرونده را تکمیل میکنیم و میفرستیم دادگاه و ممکن است حکم زندان بگیری. اما اگر میخواهی، ما تو را آزاد میگذاریم و پرونده را نگه میداریم تا فعلا به دادگاه نرود، در مقابل بعد از خارج از شدن از ایران با سرکردههای گروههای حقوق بشری و گروههایی که در مورد دسترسی به اینترنت کار میکنند در تماس باش و به ما خبر بده که چه کسی کجا رفته و با چه گروهی همکاری دارد.»
در روند تحت فشار گذاشتن بهداد اسفهبد برای پذیرش پیشنهاد همکاری، یکی از بازجویان با اشاره به ساقط شدن هواپیمای مسافری، او را اینگونه تهدید میکند: «شما برادرت در آمریکاست، خودت اینجایی، هواپیما، خطای انسانی؛ فکر کن به این چیزها.»
آقای اسفهبد میگوید برداشتش از این گفته بازجوی سپاه این بوده است که «یعنی اگر ما بخواهیم، میتوانیم تو را بهعنوان جاسوس آمریکا که در این ماجرا دست داشتهای، قربانی یک پرونده خیالی بکنیم، و ترس من این بود که اگر احساس کنند و بفهمند که قصد ندارم با آنها همکاری کنم، من را قربانی یک پرونده ساختگی خواهند کرد».
بهداد اسفهبد پس از جلب اعتماد نیروهای امنیتی سپاه و نیز تحویل سند محل زندگی خانوادهاش به قوه قضائیه، از ایران خارج میشود، اما بهدلیل «آسیب دیدن سلامت روان» دیگر نمیتواند به کارش ادامه دهد تا نهایتاً این موضوع در ترکیب با یک موضوع دیگر منجر به استعفایش از فیسبوک میشود.
«من قطعاً دیگر به ایران برنمیگردم، ولی نگران خانوادهام هستند، چون نمیدانم قرار است در آینده چه فشار دیگری و از چه طریقی بر من بیاورند. تنها تصمیم درستی که میتوانستم بگیرم این بود که افشاگری رسانهای کنم، شاید از این طریق بتوانم حداقل از خانوادهام حمایت کنم».
پیام برای این مطلب مسدود شده.