21.09.2020

شاهد شکنجه نوید افکاری کجاست؟

بی‌بی‌سی: قوه قضائیه ایران در توضیحاتی دیگر درباره اعدام نوید افکاری، این بار “شاهد بودن” شاهین ناصری بر شکنجه نوید افکاری را رد کرده و گفته این فرد ناپدید نشده و فقط در زندان به یک بند دیگر منتقل شده است.

دیروز شنبه ۲۹ شهریور، مهدی محمودیان از فعالان حقوق بشر در توییتر نوشت ۱۰ روز است که خانواده شاهین ناصری که شهادت داده بود با چشمان خود شکنجه نوید افکاری را دیده، از او خبر ندارند.

به دنبال انتشار این موضوع، دادگستری استان فارس در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که رسانه‌ها “شتابزده” عمل کردند چون “این محکوم اخیرا به لحاظ طرح‌های مقابله با کرونا و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در زندان از بند قبلی منتقل شده است.”

اما مشخص نیست اگر دلیل انتقال او مسائل بهداشتی است، به گفته منابع آگاه چرا از همان مکان جدید “با خانواده تماس نداشته است.”

شاهین ناصری چه کسی است؟

در روزهایی که قوه قضاییه ایران تاکید داشت نوید افکاری شکنجه نشده و در شرایط عادی خودش اعتراف کرده که مأمور اداره حراست سازمان آب در شیراز را کشته، صدای فردی به نام شاهین ناصری پخش شد که این ادعا را تکذیب می‌کرد.

آقای ناصری که ظاهرا مشغول گذراندن دوره محکومیت خود در شیراز بوده، کارشناس بازرگانی است و به گفته قوه قضاییه یک “جاعل و کلاهبردار حرفه‌ای” است. او ۲۶ شهریور ماه ۱۳۹۷ در قزوین بازداشت و چهارم یا پنجم مهرماه همان سال به شیراز منتقل شد.

او درباره نوید افکاری چه می‌گوید؟

در برگه “تحقیق از شاهد” شاهین ناصری جزئیات روزی را توصیف کرده که نوید افکاری را در شیراز “هنگام شکنجه” دیده است. این برگه‌ها را مهدی محمودیان که پرونده آقای افکاری را در اختیار دارد و عضو کمیته دفاع از زندانیان است، منتشر کرده است.

بر اساس این چهار ورق شهادت‌نامه، شاهین ناصری می‌گوید هنگامی که در اداره آگاهی شیراز بوده صدای فریاد نوید افکاری را شنیده و صحنه کتک خوردن او به دست دو مامور لباس شخصی به چشم دیده است.

علاوه بر این چهار ورقه، بی‌بی‌سی صدای او را هم در اختیار دارد که در آن صحنه‌هایی را توصیف کرده که شاید خواندش برای برخی آزاردهنده باشد:

بخشی از صدای شاهین ناصری

“یک روز در آگاهی در راهرو صدای داد و بیداد و التماس شنیدم. سروان همراهم از من خواست که در راهرو بایستم تا او برگردد. رفت در یک اتاق را باز کرد. من هم از روی کنجکاوی رفتم ببینم چه خبر است. دیدم دو نفر لباس شخصی در یک اتاقی با فحاشی و باتوم و لوله نوید را با بی‌رحمی تمام کتک می‌زنند. بهش می‌گفتند هر چی ما می‌گیم درسته. چیزایی که می‌گیم می‌نویسی یا نه؟ نوید هم التماس می‌کرد نزنید، من کاری نکردم. دست‌هاش هم می‌آورد روی سرش. یکی از مامورهایی که بعدا فهمیدم اسمش عباسی است همچین کوبید روی دستش که نوید ضجه بلندی زد و از حال رفت.

من در سه دادسرا در این رابطه شهادت دادم. در دادسرای جرایم امنیتی که رفتم برای شهادت بازپرس شعبه گفت در آگاهی چه دیدی؟ من دیده‌هایم را توضیح دادم. بازپرس با لحن بدی گفت تو داری در پرونده امنیتی دخالت می‌کنی. پدرت را درمی‌آورم. همین مامورها را وادار می‌کنم که به خاطر تهمت و افترا ازت شکایت کنند. ذوبت می کنم.”

بخشی از اظهارات مکتوب شاهین ناصری

“آقایی که بالای سر وی [نوید] بود می‌گفت هرچه من می‌گویم درست است و اسم او را نمی‌دانم و فکر کنم فردی چشم رنگی با صورت سرخ و سفید و با سرشانه‌های پر و موهایی که فکر کنم کاشته بود (کلمات ناواضح) و به بالا شانه کرده بود و دست نوید روی سرش بود، او چهار تا ضربه به دست نوید کوبید و فحاشی ناموسی می‌کرد و با فحش ناموسی می‌گفت اینکه من می‌گویم درست است.”

“نوید به بغل روی زمین خوابیده بود و دستش روی سرش بود و التماس می‌کرد که کتکش نزنند.”

“بعد که وارد بازداشتگاه آمدیم نوید را دیدم و دستش باد کرده بود و داغون شده بود. نوید گفت سروان عباسی دست من را شکسته است. من تقریبا دو ماهی که در آگاهی بودم شاهد زجر و ناراحتی نوید بابت شکستگی دست وی بودم. علاوه بر اینکه خودم ضربه به دست او را دیدم.”

بر اساس برگه شهادت‌نامه، آقای ناصری از ناسزاهای “بسیار بد” و فحش‌های “ناموسی” گزارش کرده است.

همچنین به نقل از شاهین ناصری گفته شده که “ماموری به نام وحیدنیا” او را تهدید کرده و گفته: “چیزهایی را که دیدی به کسی بگویی به خانمت زنگ می‌زنیم، فلان می‌کنیم.”

بر اساس متن گزارش، آقای ناصری هنگام گفتن این جمله‌ها به گریه افتاده است.
توضیح تصویر،

بخشی از اظهارات شاهین ناصری در برگه “تحقیق از شاهد”

آیا شاهین ناصری برای شهادت به دادگاه احضار شد؟

بر اساس شواهد موجود قاضی درخواست نوید افکاری را برای شنیدن شهادت شاهین ناصری نپذیرفت.

در صدای یکی از جلسات دادگاه که در اختیار بی‌بی‌سی قرار گرفته، آقای افکاری می‌گوید برای ادعایش شاهد دارد و از قاضی می‌خواهد که شاهد را احضار کند.

اما قاضی جلسه در جواب او می‌گوید: “نیاز نیست. اگر دادگاه تشخیص داد، بررسی می‌کند. شما رسیدگی بلد نیستید. حتی اگر ما هم توجه نکنیم و بررسی نکنیم، دیوان [عالی کشور] بررسی خواهد کرد.”

نوید محمدی بر این موضوع اصرار می‌کند و به قاضی پرونده اعتراض می‌کند: “ادله‌های انتساب اتهام باید هماهنگ با جرم باشد. اعمال کنید… شاهد من را احضار کنید. پسر مقتول را ظرف نیم ساعت احضار کردید، آمد،‌ شاهد من را هم احضار کنید. خلاف قانون که حرف نمی‌زنم. کپی پرونده من را دارید. شما به عنوان قاضی میانه‌رو باید میان من و نماینده دادستان بنشینید ببینید ایشان چه ادعایی دارد…”

قوه قضائیه چه پاسخی دارد؟

در اطلاعیه‌ای که بعد از گزارش “بی‌خبری” از وضعیت شاهین ناصری منتشر شده، رئیس دادگستری استان فارس رسانه‌های به گفته این نهاد “معاند” و بی‌بی‌سی را به “جعل” و تولید “یک سریال رسانه‌ای بی‌محتوای شکست خورده برای غرب و معاندان” متهم کرده است.

کاظم موسوی، رئیس دادگستری استان فارس گفته که امکان نداشته شاهین ناصری و نوید افکاری یکدیگر را دیده باشد. به گفته آقای موسوی، تحقیقات درباره این دو پرونده یکی در دایره قتل و دیگری در اداره جعل و کلاهبرداری انجام می‌شده که در دو طبقه مختلف با فاصله مکانی بسیار زیاد است.

رئیس دادگستری از رسانه‌ها انتقاد کرده که چرا به صحبت‌های یک فرد به گفته او “کلاهبردار” مانند شاهین ناصری استناد کرده‌اند: “رسانه‌های غربی به اندازه‌ای مستاصل شده‌اند که برای اثبات اخبار بی‌پایه و اساس خود به ادعاهای یک کلاهبردار با سابقه محکومیت متعدد استناد می‌کنند.”
توضیح تصویر،

شاهین ناصری شهادت داده که دست نوید افکاری بر اثر “شکنجه” شکسته بوده است

آیا شاهین ناصری و نوید افکاری همدیگر را دیده‌اند؟

رئیس دادگستری استان فارس از دو دایره جرایم مختلف در شیراز نام برده اما اشاره‌ای به مراحل بازجویی اداره آگاهی نکرده که امکان داشته هر دو همزمان در آن باشند ضمن آنکه شاهین ناصری می‌گوید قرار نبوده او نوید افکاری را ببیند اما به دلیل صدای زیادی که از اتاق بیرون می‌آمده و کنجکاوی مأموری که با او بوده، او توانسته به اتاق بازجویی سرک بکشد.

نوید افکاری به همراه یکی از برادرانش ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ بازداشت شد و شاهین ناصری هم در همان روز در قزوین بازداشت و حدود ۹ روز بعد به اداره آگاهی شیراز منتقل شد. یعنی زمانی که حدودا ۹ روز از بازداشت نوید افکاری می‌گذشت.

آقای ناصری می‌گوید ۲۰ روز در اداره آگاهی بوده و در آن مدت نوید افکاری را دیده است.

جدا از این موضوع، شهادت درباره “شکنجه نوید افکاری” و پافشاری بر آن می‌تواند تبعات زیادی برای شاهین ناصری داشته باشد. همانطور که فعالان حقوق بشر اکنون نگران سرنوشت او در زندان هستند.

درباره پرونده برادران افکاری

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates