ترامپ، بایدن، و مامردم
مهدی جلالی تهرانی: ترامپ: میتوان سودمندی ترامپ را برای ما ایرانیان در کارزار فشار حداکثری او و کشتن قاسم سلیمانی سردار کودککش دانست که اثر هر دو بیشتر در منطقه قابل ارزیابی است تا در ایران.
آن روز که به سلیمانی، سردار کودککش لقب دادم و این لقب مورد توجه تعدادی از هممیهنان ما قرار گرفت ــ نیت آنان را نمیدانم ــ اما نیت من مشخصا جنایات هولناک او در سوریه بود. همچنین افزودم که به باورم هر ایرانی باشرفی تا ابد از این که با نام او چنین فاجعهای صورت گرفته، شرمگین است.
کارزار فشار حداکثری را نیز باید در کشورهای منطقه ارزیابی کنیم. هدفی که برای این کارزار در منطقه توسط دولت ترامپ طرح شد، محدود کردن شرارتها و نقش بیثباتکننده حکومت ایران در منطقه بود. ترامپ در رسیدن به این هدف موفق شد.
اما در داخل ایران، هدف کارزار فشار حداکثری نه الزاما مطلوب ماست و نه تاکنون موفق شده است. دولت ترامپ بارها گفته است که هدفش کشاندن رژیم به پایه مذاکره است که تا این لحظه موفق نبوده است. همچنین میخواسته رژیم ایران رفتار خود را تغییر دهد که در آن هم تا این لحظه موفق نبوده است.
واقعیت این است که ملتهای منطقه دارند به آتش ما میسوزند و ما به مردم منطقه خیلی بدهکار شدهایم. این واقعیت تلخ و شرمآور را هرگز نباید از وجدان خود بزداییم و فقط به خودمان نگاه کنیم. متاسفانه کارشناس و تحلیلگر و روزنامهنگار و مجری ما بجای بلند کردن این ندای وجدان، چنان در حباب خودمرکزعالمبینی غوطه میخورند که همگی صرفا درباره اثر فشار حداکثری در داخل حرف میزنند.
حتا اگر دچار قحطی وجدان شده باشیم، اما اندکی از سیاست سر دربیاوریم، مطمئنا خواهیم دانست که دموکراسی در ایران غیرممکن است مگر با همراهی و تعامل با ملتهای منطقه ــ بخصوص مردم عراق.
برای زمینهسازی تغییر حکومت، اگر هم نخواهیم، مجبوریم نگاه منطقهای داشته باشیم ــ همان طور که حکومت و بسیج و سپاه نگاه منطقهای و شبکه حمایتی/مالی/نظامی منطقهای دارند. نکتهای که اپوزیسیون عامهگرا و بیسواد و متوهم بخصوص ناسیونالیستها و ایرانشهریها کاملا از آن غافل هستند. البته یک دلیل دیگر هم ناتوانی این افراد از برقراری ارتباط با ملتهای منطقه و درکی فراملی از سیاست است. به عبارت دیگر، اپوزیسیون ملیگرا و سنتی ما از جهت فهم سیاسی از شصتسال پیش آخوندها واسلامگرایان هنوز عقبافتادهتر فکر میکنند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.