دعوت توهینآمیز؛ توییت ظریف برای مذاکره با عربستان و متحدانش
ایران وایر: «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، توییتی توهینآمیز خطاب به همسایگان ایران منتشر کرده و از آنها برای مذاکره با هدف رفع اختلاف دعوت کرده است.
ظریف در این توییت که ابتدا به زبان عربی و چند ساعت بعد با مضمون مشابهی به زبان انگلیسی منتشر کرده، گفته است: «ترامپ رفت؛ ما و همسایگانمان ماندیم. تکیه به بیگانگان امنیت نمیآورد، بلکه امید را بر باد میدهد. دستهای خود را برای همکاری جهت تحقق منافع مشترک مردم و کشورهایمان دراز میکنیم. ما همه را به گفتوگو دعوت میکنیم، چرا که تنها راه پایان دادن به اختلافات و تنشهاست. همه با هم برای ساخت آیندهای بهتر برای منطقهمان.»
توییت ظریف نام کشوری را ذکر نکرده است، اما خطاب او بیش از همه به عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی است که در سالهای اخیر هم روابط خود را با ایران قطع کردند یا کاهش دادند و همزمان خریدهای نظامی متنوعی از ایالات متحده انجام دادند.
ظریف همکاریهای نظامی این کشورها با آمریکا را به شکل طعنهآمیزی «بر باد رفته» توصیف کرده و گفته است که جمهوری اسلامی آماده همکاری و گفتوگو با آنها برای «پایان دادن به اختلافات» است.
اینک بیشتر از یک سال است که جمهوری اسلامی پیشنهادی به نام «طرح صلح هرمز» را به کشورهای خلیج فارس ارائه کرده است تا با همکاری یکدیگر امنیت منطقه را تامین کنند و مانع ائتلاف کشورهایی شوند که به رهبری آمریکا در حال تامین امنیت خلیج فارس هستند. این طرح که حتی از سوی عمان و قطر، نزدیکترین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به ایران، جدی گرفته نشد، به طور کامل شکست خورده است.
محمدجواد ظریف اخیرا با حضور در «اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا» که جلسه آن به شکل اینترتی برگزاری شد، خبر داد که عربستان پس از دریافت این طرح «پاسخ بیادبانهای برای ایران فرستاد.»
مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران از رهبر تا رئیسجمهور به طور مداوم عربستان سعودی را باعث «ارتجاع منطقه» میخوانند و به تازگی امارات متحده عربی و بحرین را به دلیل عادیسازی روابط با اسرائیل «خائن به جهان اسلام» مینامند. اینک عربستان سعودی نزدیک به ۵ سال است که روابط سیاسی و اقتصادی خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرده و از بحرین و شماری دیگر از کشورهای منطقه هم خواسته است تا روابط خود را با ایران قطع کنند. بحرین روابط خود را قطع کرده و امارات آن را به سطح کاردار تنزل داده است.
دلیل قطع روابط عربستان با ایران حمله دانشجویان و طلاب بسیجی به سفارت سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد بود. علیرغم این که اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد دارای مصونیت کامل دیپلماتیک بودند، معترضان به اعدام یک روحانی شیعه وارد سفارت عربستان شدند و با تخریب وسایل آنجا یک اتاق را هم به آتش کشیدند. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی تماشاگر این صحنه بود و علیرغم وظیفهای که در حفاظت از این اماکن داشت، در برابر معترضان بسیجی اقدامی نکرد.
مدتی بعد اعلام شد که شماری از دانشجویان در دادگاه انقلاب و شماری از طلاب در دادگاه ویژه روحانیت بابت اقداماتشان علیه سفارت عربستان محاکمه شدند، اما هرگز نه حکم دادگاه درباره آنها اعلام شد و نه خبری از مجازات عاملان حملهای که به قطع روابط عربستان با ایران منجر شد، منتشر شد.
آیتالله «علی خامنهای» هم مدتی بعد در یکی از سخنرانیهایش گفت که با انتقاد و تحت پیگرد قرار دادن این افراد نباید «باعث دلسرد شدن» جوانان انقلابی شد. حمله به سفارت عربستان و قطع روابط سعودی و شماری از کشورهای عربی با جمهوری اسلامی در زمان ریاستجمهوری «باراک اوباما» بود و ارتباطی با انتخاب «دونالد ترامپ» در سال ۱۳۹۵ نداشت.
جمهوری اسلامی با زبانی گزنده و پر طعنه و کنایه و گاه توهینآمیز عربستان سعودی و متحدانش در منطقه را خطاب قرار میدهد و همزمان میگوید آماده رفع اختلاف است. بعید است تا زمانی که چنین رویکردی وجود دارد، عربستان سعودی پیشنهاد ایران را جدی بگیرد و ایران برای این دعوت پاسخی متفاوت از «طرح صلح هرمز» دریافت کند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.