حسن کرمی، فرمانده یگان ویژه برای سرکوب اعتراضات، کیست؟
رادیوفردا: حسن کرمی از سال ۱۳۹۱ تاکنون فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی است
اتحادیهٔ اروپا اواخر فروردینماه امسال نام شماری از فرماندهان نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی را به اتهام نقض حقوق بشر و سرکوب اعتراضات آبان ۱۳۹۸ به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد که در میان آنها نام «فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی» نیز به چشم میخورد: سرتیپ پاسدار حسن کرمی.
بررسی مصاحبهها، کارنامه و برنامههای حسن کرمی بهویژه طی ده سال گذشته نشان میدهد که او یکی از اصلیترین افراد در دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی است بهطوری که از لحاظ تأمین تجهیزات و شیوههای سرکوب در لایههای مختلف امنیتی، این حسن کرمی است که یکی از محوریترین نقشها را ایفا میکند.
در کنار همهٔ اینها، حسن کرمی اما سرتیپی رجزخوان است که با وجود اینهمه جانباخته در اعتراضها میگوید «مهمترین سلاح ما آبپاش است». دربارهٔ یگان ویژه و حسن کرمی چه میدانیم؟ اساساً یگان ویژه چگونه تشکیل شد و با چه طراحی و تجهیزاتی وارد عملیات سرکوب میشود؟
یگان ویژه؛ برآمده از لشکر ۲۸ روح االله
«یگانهای ویژهٔ نیروی انتظامی جمهوری اسلامی» مسئول کنترل اجتماعها و برخورد سریع با اعتراضهای مردمی است که در ادبیات جمهوری اسلامی از آنها با عنوان «اغتشاشات» و «تجمعات غیرقانونی» یاد میشود.
آنگونه که مقامهای مسئول در نظام روایت میکنند، نطفهٔ شکلگیری این نیرو به «لشکر ۲۸ روحالله» بازمیگردد. این لشکر در سال ۱۳۶۵، با هدف مشارکت بیشتر نیروهای کمیته در جنگ، از ادغام تیپ قوامین و تیپ موسی بن جعفر با فرماندهی سیدمجتبی عبداللهی تشکیل شد و غیر از گردانی کوچک در شرق کشور، عمده نیروها و تجهیزات این دو تیپ به غرب کشور انتقال یافتند.
با پایان جنگ، نیروهای لشکر روحالله در شکل یگان ویژه معطوف به عملیات خاص بهویژه مبارزه با مواد مخدر و قاچاقچیان سازماندهی شدند. به این ترتیب، یگان ویژه تنها واحدی است که نیروی انتظامی را به سالهای جنگ با عراق متصل میکند.
یگان ویژه اما خیلی زود جنبهٔ امنیتی به خود گرفت و به طور مشخص نخستینبار در سال ۱۳۷۱ برای سرکوب اعتراضهای معروف به «کوچه طلاب» روانه مشهد شدند. حالا اما کارنامهٔ یگان ویژه فهرست بلندبالایی از سرکوب اعتراضهای کوچک و بزرگ و خونهای ریختهشده است؛ از جملهٔ آنها سرکوب اعتراضهای مردم قزوین به استان نشدن این منطقه در سال ۱۳۷۳، سرکوب رانندگان مینیبوس در اسلامشهر در سال ۱۳۷۴، حمله به کوی دانشگاه تهران در سالهای ۱۳۷۸ و ۱۳۸۲، سرکوب جنبش سبز، سرکوب اعتراضها در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ و البته آبان خونین ۱۳۹۸.
برای یگان ویژه البته لایههای امنیتی متفاوتی تعریف شده است بهطوری که مثلاً طبق اعلام رسمی در سال ۱۳۹۴ «چهار یگان در تهران، پنج تیپ در استانهای درجه یک، هشت گردان در استانهای درجه دو و هشت گروهان در استانهای درجه سه» برای یگان ویژه تعریف شد. دیگر طبقهبندی نیروی انتظامی، سه وضعیت «سفید»، «خاکستری» و «زرد و قرمز» است و کلیه عملیات سرکوب توسط یگان ویژه در صورت بروز وضعیت «زرد و قرمز» آغاز میشود.
نکته مهم زمان حضور یگان ویژه در بحرانهاست. این یگان خیلی زود حتی به محض اطلاع از سپاه و وزارت اطلاعات دربارهٔ احتمال شکلگیری اعتراضها و حداکثر با شکلگیری نخستین حلقههای اعتراضی وارد عمل میشود: «ما نمیتوانیم منتظر بمانیم که اغتشاش تبدیل به بحران، آتشسوزی و درگیری شود و سپس وارد عمل شویم چرا که کنترل از دست خارج خواهد شد. لذا ما از همان ابتدا با اطلاع از خبر در مرحله پیشبینی قرار میگیریم.»
حسن کرمی (نفر چهارم از سمت چپ) در کنار احمدرضا رادان، فرمانده مرکز مطالعات راهبردی ناجا (نفر سوم) در تجمع یگانهای ویژه، ۴ مهر ۹۷
حسن کرمی، فرمانده یگان ویژه، کیست؟
سرتیپ پاسدار حسن کرمی متولد سال ۱۳۳۹ در ارومیه است. دیپلم خود را سال ۱۳۵۷ در شهرستان سلماس دریافت کرد. کرمی از ۲۹ بهمن ماه سال ،۱۳۵۷ با هدف حفاظت از پادگان لشکر ۶۴ ارومیه، اسلحه به دست گرفت و با عضویت در سپاه پاسداران وارد فعالیتهای نظامی-امنیتی شد. در سالهای جنگ عمدتاً در «قرارگاه حمزه سیدالشهدا»ی ارومیه حضور داشت.
در سابقهٔ او ۲۶ سال عضویت در سپاه پاسداران و چهار سال «فرماندهی بسیج استان اردبیل» دیده میشود. همسرش – خانم اکبرنژاد – ادعا میکند که نه تنها شوهرش بلکه خود او نیز فعالیتهای بسیجی داشته و بهویژه برخی «پایگاههای بسیج برای خانمها در مناطق روستایی کردستان» به پیشنهاد او راهاندازی شدند.
آخرین مسئولیت کرمی در سپاه «هماهنگکنندهٔ لشکر ویژه شهدا» بود. کرمی سال ۱۳۸۴ با انتقال از سپاه به نیروی انتظامی، به فرماندهی نیروی انتظامی استان آذربایجانغربی منصوب شد. از تیرماه سال ۱۳۸۹ به مدت دو سال فرمانده نیروی انتظامی استان اصفهان بود و از سال ۱۳۹۱ تاکنون فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی است.
دی ماه سال ۱۳۹۸و کمتر از دوماه بعد از سرکوب خونین اعتراضهای مردمی ازجمله توسط نیروهای یگان ویژه -تحت امر حسن کرمی- رسانهها در ایران از ارتقای درجهٔ حسن کرمی از سرتیپ دومی به سرتیپی خبر دادند.
کرمی بهشدت رسانهای و اهل سخنرانی است. بررسی مجموعه سخنان او بهویژه از زمان فرماندهیاش در یگان ویژه نشان میدهد که او عملاً یکی از بلندگوهای دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی است که گاه با تشریح شیوههای مقابلهٔ نیروهای تحت امرش با اعتراضهای مردمی و همچنین تجهیزات و امکانات این نیروها عملاً سعی میکند تا نوعی رعب و وحشت را در میان مردم و معترضان احتمالی تولید کند. در این راستا او اغلب ضمن تأکید بر توانایی یگان ویژه برای «واکنش سریع» در «شرایط خاص»، این جمله را تکرار میکند: «آمادهٔ اعزام به هر نقطه از ایران برای مقابله با اتفاقات پیشبینینشده هستیم.»
شیوه های سرکوب؛ از اتوبوس «راتق» تا «سازمان دوم رزم»
از لابهلای سخنان کرمی میتوان به نمایی پنهان از شیوههای سرکوب توسط نیروی انتظامی دست یافت. مثلاً، بهگفتهٔ او، عملیات اعتراضهای مردمی در دیماه سال ۱۳۹۶ در میان نیروهای یگان ویژه «پَرِ قو» نام داشت و این نیروها با استفاده از «خودرو صوت» توانستند «صدای فرمانده میدان را تا دو کیلومتر و به شعاع ۵۰۰ متر» پخش کنند. کرمی البته تأکید میکند که نیروهای تحت امرش در «۷۹ نقطه در سطح کشور» توانستند «با مهارت و تخصص ویژهٔ خود» اعتراضها را «جمع کنند».
آنچه کرمی «مهارت و تخصص ویژه در جمع کردن» مینامد اما به جان باختن دهها نفر و بازداشت هزاران نفر در سراسر کشور انجامید؛ هرچند او میافزاید که یگان ویژه در جریان سرکوب اعتراضهای دی ۱۳۹۶ هنوز «از تمام قدرت خود استفاده نکرده بود».
کرمی اما خود را برای دامنهٔ وسیعتری از سرکوب اعتراضها آماده کرده بود؛ آنچنانکه سال ۱۳۹۵ صراحتاً از آمادگی یگان ویژه در ضرورت استفاده از «سلاح و مهمات» برای سرکوب اعتراضها در قالب «سازمان دوم رزم» سخن گفته بود: «در سازمان رزم، تجهیزات كنترل اغتشاشات را كنار گذاشته و از سلاح و مهمات در برابر دشمن استفاده كرده و ایستادگی میكنیم.»
تخصص اصلی کرمی شناسایی کمبود امکانات و تجهیزات نیروهای یگان ویژه برای سرکوب اعتراضها و اعلام آن به نهادهای بالادستی برای تأمین این تجهیزات است. او که حدود سه سال بعد از جنبش سبز به فرماندهی یگان ویژه رسید، ابتدا با بررسی مجموعه اعتراضهای خیابانی بعد از انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ کمبودهای تجهیزاتی یگان ویژه را شناسایی کرد: «از سال ۱۳۸۸ متوجه شدیم که باید خود را به تجهیزات خاصی مثلا موانع سدکننده، انواع گازها و وسایل الکترونیکی مجهز کنیم» مثلاً «خودرو مجهزی که وارد جمعیت و اغتشاش شود و آسیبناپذیر باشد، نداشتیم».
به این ترتیب، بهگفتهٔ کرمی، تجهیزاتی همچون «خودروهایی با ایمنی کامل و آسیبناپذیری جهت کنترل اغتشاشات»، «امکانات الکترونیکی صوت و نور»، «انواع آبپاشها با وزن ۱۸، ۵ و ۲ تن» و «انواع خوشبوکننده و بدبوکننده خنده و گریهآور» به یگان ویژه اضافه شد.
حسن کرمی در مراسم رونمایی از اتوبوس راتق یگان ویژه، مهر ۱۳۹۳
«اتوبوس راتق» مجهز به «دوربین، سیستم فیلتراسیون، سیستم پرتاب رنگ و ماده بدبو، آبپاش، سیستم صوت، دیدهبان و خروجی اضطراری» دیگر خودروی یگان ویژه است که از آن برای متفرق کردن مردم به مثابه سدکننده میان نیروی انتظامی و معترضان و با هدف جلوگیری از شکلگیری حلقههای پرشمار مردم معترض استفاده میشود. طراحی و ساخت این خودرو-اتوبوس حدود چهار سال به طول انجامیده است.
پاییز سال ۱۳۹۵ نیز از «لانچر پرتاب گاز اشکآور و خودروی ضد اغتشاش» یگان ویژه، تولید بومی، رونمایی شد. همچنین یکی دیگر از اقدامهای کرمی «اتصال تمامی دوربینهای کنترل شهری سراسر کشور به مرکز کنترل فرماندهی یگانهای ویژه» است تا معترضان سر فرصت شناسایی شوند.
با توجه به اهمیت امنیتی تهران در مواجهه با اعتراضها، او خیلی زود بعد از فرماندهی یگان ویژه تیمهای عملیاتی مخصوصی برای مواجهه با اعتراضهای احتمالی در تهران تدارک دید که از جملهٔ آنها میتوان به تجهیز چهار یگان ویژهٔ تهران به تیمهای «پارکور» و «اسکیت» برای «عبور سریعتر از ترافیک» و مقابله با اعتراضها اشاره کرد.
کرمی با شیوع ویروس کرونا نیز خود را با شرایط جدید تطبیق داد و این روزها آموزش یگان ویژه برای «واکنش سریع و عملیاتی» برای «۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر» از نیروهای تحت امرش به صورت آنلاین صورت میپذیرد.
حالا در آستانهٔ برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، بیتردید نیروهای یگان ویژه در حال آمادهباش برای «جمع کردن» اعتراضهای احتمالی هستند؛ آنچنانکه «یگان ویژه» چهارسال قبل نیز در آستانهٔ برگزاری انتخابات با «افزایش سه برابری ظرفیت تجهیزات و نیرو»ی خود با محوریت «قرارگاه عملیاتی ظفر» آمادهٔ حضور در سراسر کشور بود.
زنان و سواحل دریا؛ «زنان نینجا» و لباس مبدل یگان ویژه
بخش مهمی از وظایف یگان ویژه مقابله با «مظاهر بدحجابی» در سواحل دریاها در استانهای گیلان، مازندران و گلستان و همچنین حضور زنان در تجمعهای اعتراضی است. حسن کرمی بهتازگی در اردیبهشتماه سال جاری از تشکیل «واحدهای عملیاتی زنان یگانهای ویژه ناجا در تهران و ۹ استان کشور در سه ماهه اول امسال» خبر داده است تا بهگفتهٔ وی «خلأهای گذشته در برخورد با ناامن کنندگان شهرها» را برطرف سازد.
با این حال، برنامهٔ او برای مقابله با زنان خیلی زود و در همان اوایل مسئولیتش در یگان ویژه کلید خورده بود، به طوری که مهرماه سال ۱۳۹۲ از تشکیل «واحد ضد اغتشاش زن» با هدف حضور در «عملیاتها، دستگیری، شناسایی، انتقال و بازجویی» در یگان ویژه خبر داد.
کرمی بهشدت مخالف حضور زنان در ورزشگاههاست و در عباراتی مبهم میگوید که «فضا آمادهٔ حضور این افراد نیست». از سوی دیگر، یکی از برنامههای کرمی «آموزش نینجا» برای زنان یگان ویژه است که همهٔ اینها برای مقابله با حضور پررنگ زنان در جنبشهای اعتراض مردم ایران طراحی شدهاند.
بهگفتهٔ کرمی، مسئولیت تأمین «امنیت اخلاقی» در سواحل دریاها نیز بر عهدهٔ یگان ویژه است و مأموران این یگان با لباسهای مبدل در سواحل حضور پیدا میکنند و «لباس پلیس نمیپوشند».
رجزخوانی های کرمی؛ «مهمترین سلاح ما آبپاش است»
یگان ویژه تحت امر حسن کرمی از اهمیت فوقالعادهای برای نظام جمهوری برخوردار است و فارغ از فقر و اوضاع معیشتی مردم، مرتب بر نیرو و امکانات و تجهیزات یگان ویژه افزوده میشود، آنچنانکه بهگفتهٔ کرمی «یگان ویژه هیچ محدودیتی در استخدام نیرو ندارد»، «تجهیزات و امکانات خوبی در اختیار این یگان قرار میگیرد» و حمایتهای سختافزاری و نرمافزاری از این نیرو به اندازهای بوده که «سال ۹۹ به لحاظ توجه ویژه به زیرساخت و تجهیزات بینظیرترین سال یگان ویژه است».
او شهریورماه سال ۱۳۹۹ نیز گفت که «توان یگانهای ویژه ناجا از نظر نیروی انسانی، تجهیزات وامکانات نسبت به قبل دو برابر افزایش یافته است».
«یگان ویژه» نیروی انتظامی نخستین واکنش نهادهای امنیتی به اعتراضهای مردمی است و از این روست که کرمی نیز همواره تأکید میکند که «یگان ویژه یگان واکنش سریع با گستره فعالیت در سراسر کشور است» و «با ترابری هوایی و زمینی در کمترین زمان ممکن» به محل اعتراضها میرسد و در نتیجه «باید دائم در آمادگی کامل باشد». کرمی معترضان را همواره «اراذل و اوباش» و حاضران در اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ را «همگی دستپرورده سلطنتطلبان و منافقین» مینامد و سرکوب اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ را جزو افتخارهای خود و نشانه «آمادگی بصیرتی و توان عملیاتی» و نیروهایش برمیشمرد.
حسن کرمی اما به همهٔ اینها نیز اکتفا نمیکند بلکه بعد از اجرای عملیات علیه اعتراضها تازه بر زخم سرکوب نیز نمک میپاشد، آنچنانکه مثلاً با وجود اینهمه جانباخته و مصدوم ادعا میکند که «مهمترین اسلحهٔ ما آبپاش است»؛ تو گویی اینهمه خانوادهٔ سوگوار، از تهران تا ماهشهر، عزیزان خود را در جریان آببازی از دست دادهاند. و یا بارها ادعا کرده که «خود مردم از ما میخواهند تا با این اراذل و اوباش بهشدت مقابله کنیم» و «بسیاری از اوباش را خود مردم به ما معرفی میکنند».
در نمونهای دیگر، کرمی حتی دربارهٔ سرکوب خونین مردم ماهشهر و شهرکهای حاشیهای آن نیز معترضان را «عدهای اشرار مسلح» توصیف میکند که «به سمت شهروندان و مأموران تیراندازی کردند». این در حالی است که یکی از شدیدترین و خونینترین سرکوبها با نقشآفرینی پررنگ نیروی انتظامی در جریان اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ در ماهشهر انجام شد، تا آنجا که بر اساس برخی گزارشها دستکم ۱۳۰ نفر از شهروندان ظرف سه روز جان باختند.
در بازخوانی تاریخ سرکوب در جمهوری اسلامی، بیتردید سرتیپ حسن کرمی یکی از اصلیترین افراد بهخصوص از دههٔ ۱۳۹۰ تاکنون به شمار میرود؛ طراح و مجری سرکوب در مرحلهٔ واکنش سریع نظام به اعتراضهای مردمی؛ نامی که نه تاریخ او را فراموش خواهد کرد نه خانوادههای آسیبدیدگان و جانباختگان و نه حافظهٔ تاریخی مردم ایران: حسن کرمی، فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی جمهوری.
پیام برای این مطلب مسدود شده.