چگونه پیام درفشان، وکیل دادگستری سر از امینآباد درآورد
دویچهوله: پیام درفشان، دبیر کمیسیون حمایت از وکلای کانون وکلا مدتی طولانی در بازداشت اطلاعات سپاه تحت شکنجه و رفتاری ضدانسانی قرار گرفته و او را حتی به امین آباد فرستادهاند. او وکیل پروندههای حقوق بشری متعددی بوده است.
سعید دهقان، وکیل دادگستری و عضو اتحادیه بینالمللی وکلا در رشته توییتی شرحی از وضع همکار خود پیام درفشان داده است. او نوشته است که درفشان یک فعال حقوق بشر و دبیر کمیسیون حمایت از وکلای کانون وکلا است که وظیفهاش حمایت از وکلایی است که با مشکلات قضایی و امنیتی مواجه میشوند.
پیام درفشان خرداد سال گذشته دستگیر شد. ماموران امنیتی به دفتر او در تهران یورش بردند، دفتر را تجسس کردند و کامپیوترها و پروندههای موکلین او را با خود بردند؛ اقدامی کاملا غیر قانونی و مغایر حقوق موکلین آقای درفشان.
به نوشته سعید دهقان تاکید بازجوهای اطلاعات سپاه از بدو ورود به دفتر او این بوده که چرا وکالت کاووس سید امامی را پذیرفته است؛ سوالی که در بازجوییهای بعدی نیز “بیشترین زمان و فشار” به آن اختصاص پیدا کرده است. بر عهده گرفتن وکالت نسرین ستوده، وکیل دادگستری زندانی نیز از جمله “اتهام” های او به شمار میرود.
کاووس سیدامامی، مدیرعامل مؤسسه حیات وحش میراث پارسیان بهمن ماه ۹۶ همراه با هشت فعال محیط زیست توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شد. دو هفته پس از بازداشت این هشت نفر، مسولان زندان اوین ادعا کردند کاووس سیدامامی در زندان “خودکشی” کرده است.
در این #رشتو شرح میدهم که چگونه یک وکیل دادگستری را بازداشت کردند و به بیمارستان رازی (امینآباد) کشاندهاند!#پیام_درفشان فقط یک فعال حقوق بشر عادی نبود، او دبیر کمیسیون حمایت از وکلای کانون وکلا بود که وظیفهاش حمایت از وکلایی است که با مشکلات قضایی و امنیتی مواجه میشوند./۱
— Saeid Dehghan (@vakilroaya) October 17, 2021
بر اساس همین رشته توییت مامواران امنیتی پیام درفشان را با چشمبند به اتاقی تاریک و فاقد پنجره در یکی از خانههای امنیتی و نه بازداشتگاه قانونی برده و حق تماس و اطلاع به خانواده و وکلا را از او گرفتهاند.
“پروژه تخریب با حداکثر فشار روانی و جسمی”
سعید دهقان از این نقطه به بعد را “آغاز پروژه تخریب با حداکثر فشار روانی و جسمانی” توصیف کرده است که با انتقال به سلولی در بند ۲ الف سپاه ادامه مییابد “با لامپهای پرنور همیشه روشن در سقف و صدای بلند سه هواکش و توالت کثیفی که بوی بسیار متعفن آن به خاطر تنگی فضا چند برابر به مشام میرسید”.
در مواجهه با اعتراض پیام درفشان به این وضع، ماموران به او آمپولی تزریق میکنند که او را به خوابی همراه با رعشه میبرد، با شدتی که “زبان بین دندانها قرار گرفته و با شدتی گاز گرفته میشود که نیمی از آن قطع” میشود. پیام درفشان پس از بیداری دوباره دچار بیهوشی و خونریزی شدید میشود. طوری که او را به بیمارستان منتقل میکنند و زبانش جراحی میشود.
سپس او را به دلیل “رعشه و آشفتگی و اختلال در ادراک محیط، در بخش مغز و اعصاب بستری” میکنند و این در حالی است که نه به خانواده و نه وکلایی که به دنبال گرفتن خبری از او به دادسرای اوین مراجعه میکنند، هیچ اطلاعی درباره وضع پیام درفشان داده نمیشود.
“مسئولیت را خودت بر عهده بگیر”
در چنین وضعیتی مامورین اطلاعات سپاه به پیام درفشان میگویند که بازپرس با تبدیل قرار بازداشت به وثیقه موافقت کرده، اما “بیمارستان اجازه ترخیص نمیدهد مگر اینکه خودت کتبا مسئولیت را بر عهده بگیری”. اما او را نه به دادسرا برای تبدیل قرار بازداشت، که به دادگاه انقلاب و نزد قاضی مقیسه میبرند. جایی که او بار دیگر با برخورد “هتاکانه و فریادهای توهینآمیز” روبرو میشود.
سعید دهقان نوشته که پیام درفشان “بعلت تورم شدید محل بخیه زبان و ریختن خونابه، از پاسخگویی و دفاع از خود ناتوان بوده و یک طرفه مورد حمله و توهین و فریادهای قاضی مقیسه قرار” گرفته است.
او را به جای بهداری به بند عمومی زندان اوین و پس از دچار شدن به رعشه، با زدن پابند و دستبند به بیمارستان رازی امینآباد (مختص بیماران روانی) منتقل میکنند. در آنجا به این وکیل دادگستری شوکهای الکتریکی میدهند که “علاوه بر تشدید بیماری، به سیستم مغزی وی آسیب جدی وارد شده و دچار عدم هوشیاری میشود”. اعتراض او به دستبند نیز “به تشویق دو تن از بهیاران” با ضرب و شتم سربازان سازمان زندانها پاسخ میگیرد.
پیام درفشان به صورت غیابی محاکمه و به دو سال و نیم حبس و دو سال محرومیت از وکالت محکوم میشود. با تبدیل قرار بازداشت او، با وجود وضع جسمی وخیم، موافقت نمیشود و تا صدور حکم قطعی در زندان نگهداشته میشود.
سرنوشتی مانند بهنام محجوبی
در این رشته توییت آمده است که خانواده آقای درفشان “با پرداخت پول به پزشک بیمارستان وجلب موافقت پزشک و راهنمایی مددکار مستقر در بیمارستان” توانستند پیام درفشان را “از وضعیتی که قطعاً وی را دچار سرنوشت مرحوم بهنام محجوبی میکرد” نجات دهند.
بهنام محجوبی، از دارویش گنابادی بود که در سال ۱۳۹۶ دستگیر شد و به علت مسمومیت دارویی در بیمارستان لقمان درگذشت. بهداری زندان با وجود بدحالی او به او داروی خوابآور داده بود.
پیام درفشان بالاخره به زندان اوین بازگشت داده میشود و با مراقبتهای همبندان خود یعنی زندانیان سیاسی بند۴ اوین بهبود نسبی پیدا میکند. او سپس با تلاش خانواده و وکلا چند روز به مرخصی فرستاده میشود. اکنون پیام درفشان به درخواست پزشکی قانونی مبنی بر “تعویق صدور حکم بعلت نیاز به معالجات پزشکی تخصصی” در مرخصی استعلاجی بسر میبرد.
به گفته سعید دهقان آقای درفشان “پس از سپری شدن یکسوم مجازات حبس، با آزادی مشروط اکنون بیرون از زندان، مشغول تکمیل روند درمانی خود است.”
سعید دهقان در پایان رشته توییت خود نوشته است “آسیب زدن عمدی به زبانِ پیام درفشان بعنوان یک وکیل حقوق بشری که زبان گویای بیپناهان بود، پیام معناداری است که حکومت قصد دارد به ملت بدهد”.
پیام برای این مطلب مسدود شده.