وال استریت جورنال: حوثیها خواستار آن هستند که سفیر ایران یمن را ترک کند
رادیوفردا: روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز جمعه خبر داد که شبهنظامیان حوثی خواستهاند حسن ایرلو، عضو ارشد سپاه پاسداران که به عنوان سفیر ایران به حوثیها معرفی شده، به تهران بازگردد و به مقامهای عربستان اطمینان دادهاند که دیپلمات جدیدی را جایگزین آقای ایرلو نمیکنند.
به گزارش این روزنامه، مقامهای گروه حوثی از عربستان سعودی خواستهاند که اجازه دهد آقای ایرلو با پرواز مستقیم به تهران بازگردد، ولی مقامهای سعودی با این درخواست مخالفت کرده و گفتهاند صدور اجازه خروج پس از آزادی چند اسیر سعودی که در اختیار حوثیها هستند ممکن است و «سفیر ایران» باید از طریق عراق یا عمان به تهران بازگردد.
حسن ایرلو که مهرماه سال ۹۷ «به صورت قاچاقی» به مناطق تحت کنترل حوثیها رفت، از فرماندهان سپاه مرتبط با حزبالله لبنان است و حضور و فعالیت او در این کشور بارها مورد اعتراض دولت یمن قرار گرفته است. دولت آمریکا نیز از آذرماه سال ۹۹ آقای ایرلو را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
مقامهای حوثی همچنین به دولت عربستان سعودی گفتهاند که حسن ایرلو به کرونا مبتلا شده ولی برخی مقامهای منطقهای به وال استریت جورنال گفتهاند که سفیر ایران در حال برگزاری جلسات متعدد در یمن است و نشانهای از اینکه به کرونا مبتلا شده باشد وجود ندارد.
یک مقام سعودی به این روزنامه گفت درخواست شبهنظامیان حوثی میتواند نشانهای از تنش بین این گروه و تهران باشد. یک مقام دیگر فعال در منطقه نیز گفته است آقای ایرلو تبدیل به یک مشکل سیاسی و «مایه فشار و استرس» بر گروه حوثی شده است.
بر اساس این گزارش، حسن ایرلو در برنامهریزی برای عملیاتهای گروه حوثی مشارکت جدی داشته ولی حضور او، در یمن این تصور منفی را تقویت کرده که گروه حوثی از تهران دستور میگیرد.
پیش از این، معمر الاریانی، وزیر اطلاعرسانی یمن، از آقای ایرلو به عنوان «حاکم» مناطق تحت نفوذ حوثیها نام برده و رهبران این گروه شبهنظامی را «دکور» خوانده بود.
جنگ یمن از سال ۲۰۱۴ در پی تصرف مناطق گستردهای از خاک این کشور از جمله صنعا، پایتخت، توسط شورشیان حوثی که تحت حمایت ایران هستند، آغاز شد. ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی از بهار ۲۰۱۵ با هدف مقابله با حوثیها و بازگرداندن قدرت به دولت یمن وارد این جنگ شد.
عربستان و آمریکا با اشاره به پیدا شدن لاشه پهپادها و موشکهای ساخت ایران میگویند حکومت ایران در جریان این جنگ با ارسال موشک و پهپاد برای حوثیها، تهدید این گروه شبهنظامی علیه عربستان را افزایش داده ولی مقامهای ایرانی میگویند گروه حوثی خودشان این تجهیزات نظامی را ساختهاند.
جنگ یمن که از آن به عنوان جنگ نیابتی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یاد میشود، در طول شش سال گذشته به یکی از پیچیدهترین بحرانها در منطقه و در عرصه بینالمللی تبدیل شده است.
برنامه توسعه سازمان ملل دوم آذر اعلام کرد که تلفات انسانی مستقیم و غیرمستقیم جنگ هفت ساله یمن تا پایان سال جاری میلادی به ۳۷۷ هزار نفر خواهد رسید.
این نهاد در گزارش خود هشدار داد که اگر جنگ یمن در همین ابعاد ادامه پیدا کند تا سال ۲۰۵۰ رقم قربانیان به ۱.۳ میلیون نفر خواهد رسید.
ایران و عربستان در ماههای اخیر گفتوگوهای محرمانهای که بر اساس گمانهزنیهای رسانهای بحران یمن یکی از دستورکارهای آن است، شروع کردهاند ولی این گفتوگو به نتیجه نرسیده است.
هفته گذشته، عبدالله المعلمی، نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل، به یک روزنامه سعودی گفت هیچ نتیجه مهمی در روند مذاکرات بین دو کشور به دست نیامده است و «تا زمانی که ایرانیها با این مذاکرات بازی میکنند، راه به جایی نمیبرند».
پیام برای این مطلب مسدود شده.