واکنشها به حضور گزارشگر ویژه سازمان ملل در ایران؛ شکنجهگران ما را تقویت نکنید
صدای آمریکا: گزارشگر ویژه سازمان ملل که با موافقت جمهوری اسلامی به ایران سفر کرده، روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت در یک کنفرانس خبری، کشورهایی که تحریمهایی یکجانبه علیه ایران وضع کردهاند، به خصوص آمریکا، را ترغیب کرد آنها را لغو کنند.
او گفت: «آمریکا همه بانکهای ایرانی را تحریم کرده و امکان انتقال پول از ایران به شبکه بانکی بینالمللی وجود ندارد.»
خانم دوهان در بخش دیگری از سخنانش به دشواریهای ایجاد شده برای گرفتن وام و کمکهای بینالمللی اشاره کرد که بخشی از آن مربوط به حضور پناهجویان افغان است.
او هشدار داد هم اکنون حدود نیم میلیون کودک افغان در ایران زندگی میکنند، اما «حتی آژانسهای سازمان ملل نمیتوانند تعهداتشان را برای کمک به ایران انجام بدهند.»
اما فعالان مدنی و حقوق بشر واکنشهای مختلفی نسبت به حضور دوهان در ایران و گزارش او داشتند:
کیوان صمیمی، صدرا عبداللهی، جعفر عظیمزاده، گیتی پورفاضل و احمدرضا حائری نیز پیش از سفر دوهان به ایران در نامهای به او نوشتند: «جمهوری اسلامی و نمایندگان آن که با شما گفتگو میکنند، نمایندگان اکثریت مردم ایران نیستند زیرا جایگاه کنونی ایشان برآمده از سازوکاری دموکراتیک نیست. ساختار غیردموکراتیک، فساد سیستماتیک و همچنین ناکارآمدی حکومت، موجب شده است که بیش و پیش از تحریمهای قهری یکجانبه ، این خود حکومت جمهوری اسلامی و نهادهای آن است که موجبات فشار اقتصادی بر مردم و نقض آشکار و فاحش حقوق بشر در ایران را به وجود آوردهاند.»
این کنشگران مدنی به خانم دوهان هشدار دادند که اگر در این سفر «فقط در پی ملاقات با کارگزاران جمهوری اسلامی و دیدار با نهادهای به ظاهر مدنی ولی حکومتساخته» باشد، اعتبار او و سازمان ملل «خدشهدار» خواهد شد «و این رویکرد ناشفاف» در حافظه تاریخی مردم و فعالان مدنی ایران خواهد ماند.
واکنش در این مورد بین کاربران شبکه های اجتماعی هم زیاد بوده، از جمله یک کاربر توئیتر نیز با انتشار رشته توئیتی نوشته است: «گزارشگر ویژه سازمان حقوق بشر سازمان ملل در زمینه اقدامات سرکوبگرانهی یکجانبه، از چین مبلغ ۲۰۰ هزار دلار دریافت کرده تا به رژیم در سفیدشویی پاکسازی نژادی قوم اویغور کمک کند.»
پیشتر شاهزاده رضا پهلوی در واکنش به این سفر، با یادآوری وضعیت نقض حقوق بشر در کشور، نوشت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد به جای این که برای کسب امتیاز سیاسی برای سفر به ایران آماده شود، باید جمهوری اسلامی را تحت فشار بگذارد تا فورا فعالانی را که در زندان اعتصاب غذا کردهاند و وضعیت سلامت آنها رو به وخامت است، از جمله منوچهر بختیاری، بهنام موسیوند، و معلمان بازداشتشده را آزاد کند.
حسین رونقی، فعال حقوق بشر نیز در یادداشتی که همزمان با حضور دوهان در ایران در وال استریت ژورنال منتشر شد نوشت: «اگر آمریکا سپاه پاسداران را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف کند، هم امنیت ملی خود را قربانی کرده و هم به مردم ایران خیانت میکند.» او همچنین در توئیتی نوشت: «این پیام ماست از داخل ایران: شکنجهگران ما را تقویت نکنید، تسلیم کسانی که ما را به اسارت گرفتهاند نشوید. در غیر این صورت، در عین قربانی کردن امنیت ملی خود، به مردم ایران هم خیانت میکنید.»
سفر دوهان به ایران در حالی انجام شد که جمهوری اسلامی همواره درخواستهای “گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در ایران” را برای سفری مشابه رد کرده است.
آخرین باری که گزارشگران ویژه حقوق بشر پیش از خانم دوهان موفق شدند به ایران سفر کنند، سال ۲۰۰۵ بود که گزارشگر ویژه خشونت علیه زنان و گزارشگر ویژه مسکن به تهران سفر کردند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.